Geen museum op Luxemburgplein

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
08/03/2006
Er komt geen groot museum in de nieuwe vleugels van het Europees parlement op het Luxemburgplein. Het parlement onderzoekt hoe van de ruimte een bezoekerscentrum kan worden gemaakt. Dat is een streep door de rekening van de vzw Museum van Europa, die nu wellicht elders een onderkomen zal moeten zoeken.

Nog dit jaar worden D4 en D5 opgeleverd, de twee nieuwe zijvleugels van het Luxemburgstation. Deze uitbreiding van het Europees parlement zal onder meer onderdak bieden aan een nieuwe aula en extra vergaderruimtes. In de ondergrondse ruimtes van de linkervleugel, zo besliste het politiek bureau van het Europees parlement in 2002 al, is er plaats voor een Europamuseum. Dat museum moet aan de Europawijk eindelijk een plaats geven waar toeristen op een overzichtelijke manier de geschiedenis van de Europese eenmaking kunnen aanschouwen.

De vzw Museum van Europa, in het leven geroepen door voormalig Europees commissaris Karel Van Miert en gewezen Europarlementslid Antoinette Spaak, heeft al sinds 2004 een volledig ontwerp klaar voor een museum dat de geschiedenis schetst van Europa, van duizend voor christus tot nu. In juni vorig jaar kwam de federale overheid met 1,2 miljoen euro over de brug. De vzw stelde toen de scenografie voor van het museum. De opening werd aangekondigd voor 2007, bijna tien jaar zijn nadat het idee voor een Europamuseum voor het eerst op tafel kwam. Nu al is zeker dat die datum niet gehaald wordt. En de locatie zit ook op de wip.

Het Europees parlement heeft namelijk een studie besteld om na te gaan hoe in de ruimte onder D4 een bezoekerscentrum kan worden ingericht, geïnspireerd door het ambitieuze visitors center dat aan het Capitol in Washington wordt gebouwd. De resultaten van de studie worden verwacht in de herfst. Begin 2007 kan dan een openbare aanbesteding gelanceerd worden. "Het idee van een bezoekerscentrum past in een volledige reorganisatie van het onthaal van het Europees parlement," zegt woorvoerder van het Europees parlement Peter Thomas. "We sluiten niet uit dat er eventueel ook plaats is voor een deel van het museum," zegt Thomas (onze cursivering). Daarmee komt het hele project voor het Museum van Europa wel op de helling te staan. De vzw zou moeten meedingen voor de aanbesteding van een ... bezoekerscentrum.

Project op maat
Naar de precieze redenen waarom het Europees parlement geen museum wenst in haar gebouwen, is het gissen. In het verleden speelden veiligheidsredenen. Het Europees parlement is een goed beveiligd bastion. Een museum waar iedereen in en uit kan stappen, kan een lek slagen in die beveiliging.

Het Europees parlement wil wellicht ook het meesterschap behouden over de uitvoering van projecten in haar eigen gebouwen. Hier krijgt ze te maken met een project dat al op maat is gesneden. Tot slot zijn er nog de regels van de vrije concurrentie, die het niet toelaten om een projectontwikkelaar een voetje voor te geven.
Bij de vzw Museum van Europa wachten ze de studie af. Volgens Pieter Van Damme geniet de vzw nog altijd de politieke steun in het Europees parlement: "We hebben een grote tentoonstelling gepland voor september 2007. We vieren dan de 50ste verjaardag van de Verdragen van Rome. Zo kunnen we ons project bekendmaken. En we stellen vast dat het wordt opgepikt. Sommigen stellen het Jubelpark voor, anderen Thurn en Taxis, al blijft voor ons het Europees parlement de voorkeur genieten. Het is een symbolische plaats in de hoofdstad van Europa."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni