Gewest vraagt elf bijkomende GEN-stations

© brusselnieuws.be
07/06/2011
Onder meer Kuregem, Wielemans-Ceuppens, Verboeckhoven en De Trooz moeten haltes op het Gewestelijk Expresnet (GEN) krijgen. Dat zegt Brussels minister-president Charles Picqué (PS). Hij vindt dat de NMBS te weinig aandacht heeft voor verplaatsingen binnen Brussel.

Picqué hekelt dinsdag in Le Soir het gebrek aan overleg tussen het Gewest en de federale overheid enerzijds en de NMBS/Infrabel anderzijds. "Het laatste overleg dateert van juni 2009," bevestigt zijn woordvoerster aan brusselnieuws.be. Zij wijdt dat aan het feit dat de federale regering ontslagnemend is.

Een heel ander geluid bij Infrabel daarover. Woordvoerder Frédéric Petit aan brusselnieuws.be: "We hebben regelmatig overleg met alle betrokken partners - dus ook met het Brusselse Gewest - over de belangrijke dossiers die Brussel aanbelangen."

Infrabel voorziet in enkele nieuwe stopplaatsen in Brussel zoals Arcaden en Mouterij maar Picqué vraagt elf bijkomende GEN-stations. Het gaat om: Rogier, Verboeckhoven, Josaphat, Sint-Joost, Frans Lyceum, Wielemans-Ceuppens, Klein Eiland, Kuregem, Erasmus, De Trooz en Ganshoren. Dat vernam brusselnieuws.be.

Infrabel wil geen enkele commentaar leveren op de vraag van Picqué en of die stopplaatsen er nu komen of niet. De haltes Erasmus en Josaphat figureren wel op kaartjes van de spoornetbeheerder.

Noord-zuidtunnel
De minister-president stelt zich ook vragen over de verhoging van de spoorcapaciteit op de verzadigde noord-zuidverbinding. Vooral de manier waarop de werken zullen gebeuren én de vraag hoe het Brussels openbaar vervoer al die nieuwe pendelaars zal moeten slikken, baren hem zorgen.

Frédéric Petit herinnert eraan dat Infrabel het debat over de toename van de capaciteit op de noord-zuidverbinding opende in 2007. "Momenteel worden drie pistes onderzocht: de uitbreiding van het aantal sporen in de diepte, in de breedte evenals een combinatie van beide. In het najaar gaan we de knoop doorhakken. Niet alleen technische, maar ook sociale, economische en ecologische aspecten zijn daarbij van belang," besluit Petit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni