Graaf Laurent d'Ursel

Gezien: Graaf met grondwet-tattoo

© brusselnieuws.be
27/01/2016

Opvallende verschijning in een nieuw fotoboek over de Belgische aristocratie. De bekende Brusselse graaf Laurent d’Ursel, maar dan met minder kleren aan dan u gewoon bent. En met op zijn billen artikel 1 van de Belgische Grondwet getatoeëerd.

Het boek heet Belgian Blue Blood en is het werk van de Britse fotograaf Rip Hopkins. Hij contacteerde verschillende adellijke families om hen van een kant te tonen die de kijker niet verwacht. Een opvallend groot deel van hen, zoals d’Ursel, ging daarop in. In België leven 25.000 mensen van adel, dat is zo’n 0,2 procent van de bevolking. Zij horen bij 1.100 families. En elk jaar komen er een twintigtal mensen bij, die door de koning verheven worden in de adelstand.

‘Er is een klasseprobleem’
Laurent d’Ursel is naast graaf ook een excentrieke kunstenaar. Hij draagt het hele jaar door Crocs, en heeft ze in alle kleuren. “Behalve als het echt warm is, dan draag ik slippers. Ik heb altijd te warme voeten,” vertelde hij een aantal jaar geleden aan Brussel Deze Week.

Bij de klasseverschillen heeft de graaf zich nooit neergelegd. “Toen ik klein was merkte ik dat niet alle mensen hetzelfde zijn, of niet willen zijn. Er is een klasseprobleem. En dus ben ik uitgebroken in mijn adolescentie. Aan de regeltjes van de adel kan ik me niet houden.” En vandaag verdient d’Ursel dus zijn brood door lessen Frans aan anderstaligen te geven. Kortom: niet echt een graaf zoals de meesten het zich voorstellen.

Belgian Blue Blood van Rip Hopkins is uitgegeven bij Filigranes.

Gezien

Moedergans die haar kuikens door de Wetstraat loodst of een parkeerticket tot 2110. Stadsbeelden met een verhaal, quoi. Gemaakt door redacteurs of ... door u naar redactie@bruzz.be gestuurd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Cultuurnieuws, Gezien

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni