Villa te koop

Gezinnen trekken naar appartementen door dure huizen

© brusselnieuws.be
11/02/2014

De prijzen voor vastgoed gingen in 2013 opnieuw omhoog, zo blijkt uit de jaarlijkse notarisbarometer. Opvallend is dat vooral appartementen met drie slaapkamers in trek zijn. Vooral omdat sommige gezinnen daarvoor kiezen door de hoge huizenprijzen.

Een huis in Brussel kostte vorig jaar gemiddeld 410.194 euro, meer dan 6.000 euro extra in vergelijking met 2012. Die stijging van 1,6 procent is wel de minst grote in België. In Vlaanderen en Wallonië gingen de prijzen met respectievelijk 2,3 en 3 procent omhoog.

Daartegenover staat dat de appartementen wel fors duurder werden. De prijs steeg met 4,2 procent tot 228.408 euro. De duurste gemeentes voor een appartement zijn de twee Woluwes, Elsene en Ukkel.

De notarisfederatie verklaart de tegenstelling tussen de eerder stabiele huizenprijs en de stijgende appartementsprijs. “Gezinnen kiezen uit budgettaire overwegingen eerder voor een ruim appartement dan voor een huis”, klinkt het. Dat valt vooral te merken aan de grote prijsstijgingen bij appartementen met drie kamers.

Voor wie droomt van een villa, is er goed nieuws. Van de gemiddelde villaprijs ging bijna 260.000 euro af. Al geeft de notarisfederatie mee dat het gemiddelde nogal aan schommelingen onderhevig is door het beperkte aantal transacties.

De nationale vastgoedmarkt bleef ondanks de crisis ook stabiel. De activiteitsindex ging van 102,6 naar 102,5.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni