'Gok-decreet bereikt in Brussel wel doel'

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
08/03/2006
"Het decreet Gelijke Onderwijskansen heeft in Brussel geen averechts effect. Concentratiescholen trekken weer Nederlandstaligen en in de zogenaamde wittere scholen stijgt het aantal kansarme leerlingen." Dat zegt de voorzitter van het Lokaal Overlegplatform Brussel (LOP) Guido Deraeck.

Afgelopen maandag begon de algemene inschrijvingsperiode in de Brusselse Nederlandstalige basisscholen. In januari konden de broertjes en zusjes al ingeschreven worden en vorige maand was er een beperkte voorrang voor Nederlandstaligen en kansarmen. Het hele weekend brachten de media verhalen over wachtrijen voor de schoolpoorten. Die bleven uiteindelijk beperkt tot een handjevol populaire scholen zoals Maria Boodschap, Everheide, Sint-Jan-Berchmans en het Schaarbeekse Boodschapinstituut. In de rest van de 118 Brusselse basisscholen verliepen de inschrijvingen volgens LOP-voorzitter Deraeck zeer kalm.

Het Boodschapinstituut moest uiteindelijk aan 24 geïnteresseerde ouders een attest van weigering afleveren. Hoewel de kampeerders voor het merendeel Vlamingen waren, ontkent directrice Christine Vaneylen dat het Boodschapinstituut globaal genomen een 'wittere' school wordt door de GOK-maatregelen. "Vaak gaat het om gemengde gezinnen. We hadden hier zo'n 30 tot 33 procent Nederlandstaligen en dat blijft zo."

Een Antwerpse schooldirecteur klaagde vorige week over het feit dat door de GOK-regeling kansarme scholen vaak nog meer kansarmen binnenkrijgen en elitescholen witter worden. "In Brussel speelt het omgekeerde effect," zegt Deraeck. "In concentratiescholen zie je vijf tot tien procent meer Nederlandstaligen en scholen met weinig kansarmen krijgen meer GOK-leerlingen. Alleen in de dure Brusselse wijken, zoals Ukkel, komen er niet meer kansarme leerlingen naar de Nederlandstalige scholen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni