Groen over Brusselnorm: 'Doe iets aan wachtlijsten in crèches, scholen en sportclubs'

© brusselnieuws.be
26/08/2015

Vlaams parlementslid Elke Van den Brandt (Groen) is blij dat Vlaanderen steeds vaker de Brusselnorm haalt. Voor scholen, crèches en sportclubs zou Vlaanderen echter meer moeten doen dan vandaag, vindt ze. "Als je de 30-norm hanteert, schiet Vlaanderen op bijna alle domeinen tekort."


"Het is op zich positief dat meer en meer Vlaamse beleidsdomeinen de Brussel-norm halen. Maar 5 procent van te weinig is nog altijd te weinig. Alle Brusselse ouders kennen de tekorten bij de kinderopvang", reageert Groen-parlementslid Elke Van den Brandt woensdag op de verklaring van N-VA-parlementair Karl Vanlouwe.

Vanlouwe was via schriftelijke vragen aan de verschillende Vlaamse ministers nagegaan of zij proportioneel genoeg investeren in Brussel. Volgens de Brussel-norm, die ervan uitgaat dat de Vlaamse Gemeenschap 30 procent van de Brusselse bevolking als doelgroep bedient, komt dat neer op iets meer dan vijf procent van het budget.

Uit de antwoorden bleek dat Vlaanderen dat engagement ten aanzien van Brussel op alle beleidsdomeinen nakomt, uitgezonderd op Welzijn, volksgezondheid en gezin. "Willen we als Vlaamse Gemeenschap in Brussel zichtbaar en tastbaar aanwezig zijn, moeten we in Brussel blijven investeren. Waar we onze engagementen niet halen, moeten we een tandje bijsteken", was de reactie van Karl Vanlouwe.

"Cijfers zijn één ding. De realiteit in de stad is nog iets anders", reageert Elke Van den Brandt (Groen). "5 procent van te weinig is nog steeds... te weinig". Van Den Brandt is het ermee eens dat CD&V-minister Jo Vandeurzen een tandje moet bijsteken op het vlak van welzijn. Maar tegelijk vindt ze dat Vanlouwe de helft van het verhaal verzwijgt om een goed-nieuwsshow te brengen. "Als je de 30-norm hanteert, schiet Vlaanderen op bijna alle domeinen tekort. Iedere Brusselaar kent de wachtlijsten in scholen, crèches en sportclubs."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni