Haven opent grootste zonnepanelenpark van Brussel

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
25/09/2012
Op het dak van het TIR-gebouw aan de Havenlaan is het grootste zonnecellenpark van Brussel geopend. Het produceert met 4000 zonnepanelen voldoende energie voor 360 gezinnen.

De Haven van Brussel, eigenaar van het gebouw sloot hiervoor een concessie van twintig jaar met Blue Lines, een investeerder in duurzame energie. Blue Lines zorgt voor de centen en handelt de volledige realisatie van het project af, van studie, installatie, validatie door de regulator tot en met het onderhoud van de installatie.

De Haven stelt het dak ter beschikking en krijgt in ruil een vergoeding. Groenestroomcertificaten en electriciteitsopbrengst zijn voor de investeerder.

De zopas geopende installatie op het TIR-gebouw behelst 4.000 panelen, heeft een vermogen van 1,2 megawattpiek en produceert jaarlijks voldoende electriciteit voor 360 gezinnen. De investering bedraagt 2,2 miljoen euro. Het is meteen het grootste zonnecelpark in België in een stedelijke omgeving.

De Haven wil met dit project een bijdrage leveren tot de productie van hernieuwbare energie. "En het is nog maar het begin," zegt Havenvoorzitter Benoît Hellings, "nog meer zonnecelparken, maar ook windenergie in de voorhaven bijvoorbeeld behoren tot de mogelijkheden."

Voor minister van de Haven Brigitte Grouwels (CD&V) passen die ambitieuze plannen in een vooruitstrevend energiebeleid. "België moet van Europa tegen 2020 dertien procent van zijn energieverbruik uit hernieuwbare energiebronnen halen. Met het grootste zonnepaneel van Brussel draagt de haven bij tot het halen van die doelstelling."

Minister Grouwels kondigde in de marge van de persconferentie een architectuurwedstrijd aan die het TIR-gebouw een nieuwe look moet geven.


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni