Havenlaan: standpunt van de partijen

© brusselnieuws.be
01/09/2011
De heraanleg van de Havenlaan zorgde voor een harde strijd binnen de Brusselse regering. Volgens minister-president Charles Picqué (PS) zal de zaak, ondanks de grote meningsverschillen, geen sporen achterlaten op lange termijn. Een overzicht van de politieke standpunten in dit dossier.
  • Minister van Openbare Werken Brigitte Grouwels (CD&V): de bevoegde minister in dit dossier. Heeft het project met hand en tand verdedigd. Begrijpt de "emotionele reactie van de buurtbewoners" over het kappen van de bomen, maar "er was geen andere keuze gezien de bouwvergunning die in 2008 was afgeleverd".
  • Minister-president Charles Picqué (PS), tevens bevoegd voor Ruimtelijke Ordening: betreurt dat de bomen moeten verdwijnen, maar ziet geen andere oplossing gezien de juridische en financiële gevolgen van een eventuele herziening van de werken.
  • Staatssecretaris voor Stedenbouw Emir Kir (PS): kwam vorige week donderdag verrassend uit de hoek met zijn vraag om de heraanleg helemaal te herbekijken. Solo-actie of politiek manoeuver van de PS?
  • Minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo) en staatssecretaris voor Huisvesting Christos Doulkeridis (Ecolo): hebben oppositie gevoerd tegen de heraanleg binnen de meerderheid. Moeten met pijn in het hart de duimen leggen.
  • Staatssecretaris voor Mobiliteit Bruno De Lille (Groen!): toonde zich eerst een voorstander om de plannen aan te passen, maar verklaarde vandaag donderdag aan brusselnieuws.be toch het project van Grouwels te steunen: "Jammer voor de bomen, maar de huidige situatie voor de fietsers en voetgangers is onaanvaardbaar". "Er is geen winnaar in dit dossier".
  • Vice minister-president Jean-Luc Vanraes (Open VLD): steunt de heraanleg van de Havenlaan, maar communiceerde nauwelijks in dit dossier.
  • Minister van Economie Benoît Cérexhe (CDH): hield zich op de vlakte, maar steunde het project. Vorige donderdag zei de lokale CDH-afdeling van Brussel-Stad plots haar steun toe aan de buurtcomités die zich tegen de plannen verzetten. Nochtans ondertekende schepen van Stedenbouw van de stad Brussel Christian Ceux (CDH) mede de bouwvergunning.

Heraanleg van de Havenlaan

De Havenlaan aan Thurn & Taxis is aan renovatie toe. De eerste plannen dateren al van 2008, maar door protest zijn die nooit gestart. Vooral de vervanging van de kasseien zorgt voor veel protest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek, Heraanleg van de Havenlaan

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni