Het museum van... Maurice Vanhaelen

An Devroe
© Agenda Magazine
03/01/2007
Hij is conservator, gids en ideeënman. Maurice Vanhaelen, oud-professor aan het Institut de Pharmacie, zet nu de bakens uit van de fascinerende weg die natuurlijke bronnen als geneesmiddelen hebben afgelegd. In het Museum van geneeskrachtige planten en farmacie vallen geschiedenis, kunst en wetenschappen samen. De achttien thema's dragen luisterrijke namen zoals "Les larmes végétales" (Plantentranen).

Vanhaelen: "Hier worden de plantaardige secreties zoals de harsen geëvoceerd. Vooral het dennenhars (pijnhars) wordt in de farmacie gebruikt, maar onder de vorm van colofonium of spiegelhars is het ook onmisbaar om de haren van strijkstokken mee te harsen. En de dichter Théophile Gautier heeft het erover in Le pin des landes uit 1845. Tijdens een rondleiding spoor ik altijd een bezoeker aan om het gedicht eens te lezen." Een goede gids mag uitweiden: "Ook mirre en wierook zijn plantaardige secreties. Ze zijn onlosmakelijk verbonden met de oudheid. Ik vestig tijdens een bezoek graag de aandacht op een van de vele kunstwerken waaruit de mateloze bewondering voor magiërs blijkt. Hier kan ik er dan bijvoorbeeld de Belgische schilder Gérard David bijhalen."

Een ander thema dat - vooral in de Franse versie - tot de verbeelding spreekt, is "A l'écoute de la rumeur des herbes dans les jardins monastiques" (Over de planten in de kloostertuinen). Het medische landschap werd in de middeleeuwen bepaald door de monniken. De kruidentuin en de tuin met geneeskrachtige planten staan hier in de kijker. De bezoekers horen ondertussen middeleeuwse en renaissancistische muziek met als thema de tuin." Die geïntegreerde opstelling geldt ook voor de overige thema's, waaronder "Van een moordende oogst tot een oogst aan geneesmiddelen" of "Van de berkenschors tot de aspirine." Goethe, Molière, de La Fontaine, Shakespeare,... komen om de hoek kijken."
De rondleidingen zijn gepersonaliseerd, of je nu een biologische, een chemische of artistieke achtergrond hebt, of gewoon een gezonde nieuwsgierigheid. En voor de kleinsten zijn er stripverhaalextracten.

:: Museum van geneeskrachtige planten en farmacie - Musea van de ULB - ULB -Campus de la Plaine, Triomflaan, ingang 2 of 4, gebouw BC, 2de verdieping, 1080 Elsene,
Open: ma > vr 9 > 18.00, za 9 > 12.00 - 02-650.52.82

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni