Hugo De Potter over het Museum voor Natuurwetenschappen

26/11/2011
Op 1 december kunt u terecht in het Museum voor Natuurwetenschappen voor een ‘sensationele’ nocturne op de tentoonstelling Prikkels!. Of hebt u genoeg om handen met de dino’s? Hugo De Potter, als wetenschapper verbonden aan het museum, is al meer dan dertig jaar gepassioneerd bezig met de iguanodons.

"In 1878 werd in Bernissart een dertigtal skeletten van iguanodons gevonden, de eerste keer dat volledige skeletten van dinosauriërs werden teruggevonden. Sindsdien pronken ze in het Museum voor Natuurwetenschappen. In 1982 kreeg het museum een uitnodiging om in Japan twee van hun iguanodons tentoon te stellen. Die stonden op dat moment in Brussel in glazen kooien, om te verhinderen dat vochtigheid en zuurstof een schadelijke invloed zouden hebben op de beenderen van de dieren."

"Tot dan toe hadden maar heel weinig wetenschappers toegang gekregen tot de kooien. Er was ook geen informatie over de manier waarop de iguanodons indertijd waren gemonteerd. Toen de skeletten moesten worden gedemonteerd voor hun trip naar Japan, moest alles van vooraf aan worden uitgezocht. Het was echt pionierswerk. Uiteindelijk zijn ze goed en wel in Japan geraakt. Het was sowieso een unieke ervaring, want het was voor het eerst in 135 miljoen jaar dat de dino's op reis gingen."

"Dankzij deze ervaring was het ook mogelijk om de grote renovatie aan te vatten die geleid heeft tot de opstelling van de iguanodons zoals we die nu kennen. Alle iguanodons werden volledig gedemonteerd, gereinigd en opnieuw gemonteerd. Een hele taak: een iguanodon in elkaar steken duurt ongeveer vier dagen met vier personen. En dan zijn er ook de specifieke problemen zoals een schedel van 60 kilo die op 6 meter hoogte moet worden geplaatst of een bekken van 120 kilo dat met verschillende personen op zijn precieze plaats gezet moet worden! Een leuk weetje: onder de liggende iguanodons heb ik een echte schat begraven. De wetenschappers die binnen honderd jaar opnieuw de iguanodons zullen demonteren, kunnen zich dus aan een extraatje verwachten!"

Elke donderdagavond van 22/9 tot 15/12 tussen 17 en 22.00u, €3 (-25: €1,50), sommige musea openen gratis, 02-512.77.80, info@brusselsmuseums.be, www.museavanbrussel.be, www.museumtalks.be, een initiatief van de Brusselse Museumraad

-------------

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni