© EVC

Imam sterft bij aanslag op moskee in Anderlecht

© brusselnieuws.be
12/03/2012
Bij een brandaanslag op de sjiitische Reda- of Ridamoskee in de Dokter De Meersmanstraat in Kuregem is de imam omgekomen. De dader is opgepakt. Vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap wijzen naar de salafistische beweging.

Een getuige zag hoe een onbekende rond 18.45 uur de moskee dichtbij de Bergensesteenweg in brand stak. Op dat moment was een tiental mensen aanwezig in de moskee voor het gebed. De dader kwam de moskee binnen met een plastic zak met daarin een grote fles benzine die hij in het midden van de moskee gooide. Enkele tellen later stond de moskee in lichterlaaie.

De brandweer haalde uiteindelijk twee mensen uit het brandende gebouw. Een van hen stierf even later ter plaatse, de imam van de moskee. De 46-jarige imam, vader van vier kinderen, raakte geïsoleerd door de vlammen en rook op de eerste verdieping. Uiteindelijk stierf hij door verstikking. De tweede man die bevrijd werd, liep slechts lichte verwondingen op. Er meldde zich ook nog een derde slachtoffer met snijwonden.

De verdachte, die herkend werd door een getuige, werd in de buurt van de moskee opgepakt. De dader zou ook nog een bijl bij zich gehad hebben. Het parket van Brussel begint een onderzoek naar de ware toedracht van de feiten. De getroffen moskee ontvang enkele jaren terug al eens bedreigingen uit extremistische hoek.

'Salafisten verantwoordelijk'
Als verantwoordelijke voor de aanslag wijzen vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap in de richting van de salafistische beweging, een fundamentalistische islamitische strekking die behoort tot het soennisme. Volgens de vicevoorzitter van het Franstalige college van de Moslimexecutieve in België, Isabelle Praile, moest de moskee in het verleden al politiebescherming krijgen na dreigementen van salafisten (zie bericht hiernaast uit 2007).

Azzedine Laghmich, een andere sjiitische verantwoordelijke die werkt in de moskee, zei aan het Franse persagentschap AFP dat de dader slogans riep waaruit bleek dat hij het anti-sjiitische salafisme aanhing. Hij zou daarbij naar het conflict in Syrië verwezen hebben. "Het is een salafist: alle getuigenissen wijzen daarop," zegt hij.

Een andere gelovige aan de moskee waarschuwt net voor snelle conclusies. "Voor hetzelfde geld is het iemand met psychologische problemen."

'Religieuze spanningen'
Antropologe Iman Lechkar (KUL), die een deel van haar doctoraatsverdediging wijdt aan de Marokkaanse sjiieten in Brussel, zegt dat religieuze spanningen aan de basis kunnen liggen van de aanslag. "De moskee in kwestie is een moskee van Marokkanen die die zich bekeerd hebben tot de sjiitische strekking van de islam," zegt ze aan FM Brussel. "Dat werd in hun eigen gemeenschap, die soennitisch is, gezien als verraad. Wat leidde tot spanningen."

Joham Leman van integratiecentrum De Foyer bevestigt dat interne bekeringen voor spanning kunnen zorgen in Brussel. "De meeste sjiieten in de stad zijn van Iraanse of Iraakse herkomst. Er doet zich een beperkte bekering voor in Marokkaanse kringen, zichtbaar in bijvoorbeeld de Brusselse Ghafour moskee en het Mahdi centrum. De overstap van soennitische naar sjiitische moskeeën wordt met grote argwaan bekeken vanuit officiële Marokkaanse hoek, en onbetwistbaar ook met grote agressiviteit in sommige jihadistisch-salafistische kringen. Wie naar mogelijke aanstokers van nabij of van ver zoekt voor deze aanslag, kan daar maar best allemaal rekening mee houden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni