Immersiescholen vinden moeilijk Nederlandstalig personeel

© brusselnieuws.be
03/09/2012
In Brussel en Wallonië kiezen steeds meer leerlingen voor immersieonderwijs, waarbij ze sommige lessen in een andere taal krijgen. Maar die scholen vinden maar moeilijk Nederlandstalige leerkrachten.

Het aantal leerlingen in het Franstalig immersieonderwijs is op vier jaar tijd bijna verdubbeld: in Brussel ging het vorig jaar om bijna 2.000 leerlingen in 18 scholen. Maar de immersiescholen in Brussel en Wallonië hebben het moeilijk om Nederlandstalige leerkrachten te vinden, meldt deredactie.be.

Valerie Ontijt, directrice van immersieschool Les Quatre Saisons in Sint-Gillis, zegt dat Vlaamse leerkrachten niet graag naar het Franstalig onderwijs trekken. "Nederlandstalige leerkrachten verkiezen om in een Nederlandstalige school te werken. Ze willen meestal niet in Brussel komen werken omdat het moeilijker en ver van huis is."

Ook het loonverschil kan meespelen: een leerkracht in het Franstalig onderwijs verdient gemiddeld tien procent minder dan een collega in het Nederlandstalig onderwijs. Bovendien vervalt de anciënniteit van een leerkracht wanneer hij een overstap maakt tussen de gemeenschappen.

In het immersieonderwijs krijgen leerlingen bepaalde of alle vakken in een andere taal. In Brussel is dat zo goed als altijd in het Nederlands, in Wallonië kan dat ook in het Engels of Duits. In Vlaanderen is immersieonderwijs nog niet toegestaan. Er lopen wel al in verschillende scholen proefprojecten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni