Interview met Vlaamse schepen Dirk Lagast (SP.A)

© FM Brussel
19/09/2006
In de kleine gemeente Koekelberg met nog geen 18.000 inwoners is Dirk Lagast schepen van Nederlandstalige Jeugd, Cultuur en Nederlandstalig Onderwijs. Hij profiteerde mee van de vernieuwing bij de SP.A en volgde er oudgediende Robert Delathouwer op. Ondertussen is hij klaar om zichzelf op te volgen in de ploeg van burgmeester Pivin.

Lagast is erg opgetogen over zijn gemeente en zijn werk als schepen. Het enige waar hij minder graag aan terugdenkt is zijn domein jeugd waar hij gestart is met Nederlandstalige buitenschoolse opvang. "Dat werkt, maar daar staan we nog niet op punt. Voor de rest zijn de afsrpaken die er gemaakt zijn binnen de meeerderheid volledig nageleefd".

Lagast kijkt vooral graag terug naar de opening van 'zijn' sporthal, dat toch een serieuze meerwaarde voor de gemeente betekent. Ook het wijkcontract begint nu op volle snelheid te draaien. De plannen om het gemeenteplein te vernieuwen zijn klaar en ook de sfeer tussen Nederlandstaligen en Franstaligen is opperbest. "We hebben nog nooit communautaire problemen gehad in dit huis. Ik zeg niet dat er geen dingen kunnen verbeteren. Ik weet dat er soms aan het onthaal in het gemeentehuis fouten gebeuren. Maar ik merk dat als we dat signaleren aan de burgemeester, dat er direct op ingespeeld wordt".

In 2001 kreeg de gemeente een storm van kritiek te verwerken omwille van de installatie van camera's. "Wij waren toen de eerste. Ik ben socialist, ik ben er altijd voor geweest op voorwaarde dat we dat in combinatie doen met andere maatregelen. Wat ik nu zie is dat andere gemeenten evenzeer camera's installeren, zelfs diegenen die toen moord en brand schreeuwden".

Koekelberg gelooft ook erg in haar politiek van stewards. "In 2001 zijn we begonnen met een stuk of 5 - 6. Nu heben we al een legertje van 30 mensen die voortdurend op straat lopen, tussen de mensen zijn".


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni