Haren gevangenis simulatie 2

Jambon wil niet praten over compensaties voor gevangenis in Haren

© FM Brussel
21/10/2015

Bevoegd minister Jan Jambon is niet bereid om te onderhandelen over compensaties voor de nieuwe gevangenis in Haren. De Brusselse gemeenteraad blokkeerde maandag nog het gevangenisproject door de aanvraag om de Keelbeekweg te verplaatsen te verwerpen.

De stad Brussel is niet tegen de bouw van de gevangenis op zich maar wil compensaties voor de stad of voor de inwoners van Haren. Brussel wil andere projecten om de leefbaarheid in Haren te verbeteren. De stad denkt daarvoor onder meer aan een bioboerderij of een cultureel centrum in de historische Castrum-hoeve in Haren, betaald door de federale overheid.

Jambon, minister van Binnenlandse Zaken en bevoegd voor de Regie der Gebouwen, zegt dat hij eventueel wel wil onderhandelen met Brussel over technische elementen in het dossier van het gevangenisproject. Van een compensatie in vastgoed in de gemeente Haren kan echter geen sprake zijn, zo luidt het.

Tijdens de gemeenteraad van maandag had burgemeester Mayeur ook de slechte staat van het Justitiepaleis aangehaald als pasmunt voor de onderhandelingen. Het Justitiepaleis is eigendom van de Regie der Gebouwen. Ook daar kan volgens Jambon geen sprake van zijn. De federale regering zal in dit dossier enkel financieel tussenkomen als de kost een link met het gevangenisproject in Haren heeft.

Nieuwe gevangenis Haren

De federale regering plant de grootste gevangenis van het land (1.190 plaatsen) op de Keelbeeksite in Haren. Een bonte waaier aan groeperingen verzette zich lang tegen het project, maar tevergeefs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Haren, Samenleving, Politiek, Nieuwe gevangenis Haren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni