Jan De Cock moet Brussels Art Institute verkopen (video)

© Belga
10/03/2016

Kunstenaar Jan De Cock verkoopt zijn atelier en de gebouwen van het Brussels Art Institute in Anderlecht. Hij doet dat omdat hij recent een subsidie verloor, en de bank KBC ook het geld van een lening terugvraagt. Mogelijk komen daardoor zo'n 400 studenten en 50 leerkrachten van kunsthumaniora Sint-Lukas uit Schaarbeek op straat te staan.

Kunstenaar Jan De Cock verkoopt zijn gebouwen in de buurt van het Zuidstation. Hij vestigde er in het midden van de jaren 90 zijn Brussels Art Institute (BAI). Sinds 2013 worden ook de lessen van kunsthumaniora Sint-Lukas daar gegeven. Zij gebruiken het gebouw terwijl hun school in Schaarbeek gerenoveerd wordt.

De oude papierschepperij wordt verkocht doordat De Cock schulden heeft. De kunstenaar leende 1 miljoen euro voor de aankoop van extra klaslokalen en een multifunctionele jazzbar. Hij investeerde ook 500.000 euro privégeld. Maar de bank KBC wil het geld nu terug omdat het businessmodel niet rendabel zou zijn.

De Cock zag onlangs ook een Vlaamse subsidie van 900.000 aan zich voorbij gaan, omdat zijn BAI-project een "nipt onvoldoende" kreeg van de commissie Cultuur. Hij besloot daarom om het gebouw te verkopen om zijn schulden af te lossen.

Het BAI is een multidisciplinaire kunstenplek voor leerlingen, studenten, kunstenaars en mensen uit de buurt en daarbuiten. De leerlingen van Sint-Lukas kunnen de ateliers gebruiken naast hun lessen. Wat de verkoop voor hen betekent is nog niet duidelijk.

Immoweb
Volgens De Cock was verkoop de enige overgebleven optie. "Ik heb alles geprobeerd om de verkoop te ontlopen. Maar als zelfs een kunstenaar zoals ik, met toch veel contacten in de sector, er niet in slaagt om het te vrijwaren... Het is een begin van een grote crisis in de sector van cultuur en onderwijs in het bijzonder en de versmachtende markteconomie van denken en ageren in het algemeen", zegt De Cock.

Het gebouw wordt verkocht via immobiliënsite Immoweb. De ateliers, het cultuurcafé en de klaslokalen zijn goed voor 3.300 vierkante meter. Heel wat kunstwerken van De Cock zijn inbegrepen in de verkoop, zoals zijn monumentale stukken van het Tate Modern. Vraagprijs: 3,4 miljoen euro.

De Cock hoopt dat alles redelijk snel verkocht kan zijn en hoopt dat hij dan uitstel krijgt van de koper zodat hij tegen de zomer een nieuwe locatie kan vinden voor de leerlingen van Sint-Lukas. "We hopen dat we een koper vinden die alles wil laten zoals het is, en mee wil investeren in een eliteschool voor België en omstreken", aldus De Cock.

"Maar het kan natuurlijk ook dat de koper alles gewoon wil afbreken, iemand die niet gelooft in de combinatie van kunst en onderwijs."

Sint-Lukas bedreigd
De Cock hoopt dus dat de koper bereid is om kunstschool Sint-Lukas tot de zomer in het gebouw te houden. Maar hij heeft ook een open brief gestuurd naar de Vlaamse ministers van Cultuur, Jeugd en Onderwijs en naar Vlaams minister-president Geert Bourgeois. De kunstenaar vraagt hen ervoor te zorgen dat de school een onderdak vindt tot ze in 2017 weer in hun eigen gebouwen kunnen.

Bij Sint-Lukas is te horen dat het vooral erg is voor De Cock zelf. "Wij kunnen tijdelijk terecht in zijn gebouwen. Hij is altijd erg genereus geweest voor ons. Het is jammer dat hij voor zijn project geen steun krijgt van de overheid", luidt het.

Bekijk hier ook het gesprek met Jan De Cock in de studio van tvbrussel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Samenleving, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni