Jazz Festival Marni Flagey: jazz verenigt krachten

Georges Tonla Briquet
© Agenda Magazine
03/09/2005
We hadden het er onlangs nog met Miel Vanattenhoven over dat Brussel geen eigen jazzfestival heeft (BDW 995). Meteen duiken er al twee evenementen op om deze bewering te ontwrichten. Begin oktober is er de eerste editie van de Young Jazz Singers Competition in The Music Village en om hun concertseizoen te beginnen, presenteren Théâtre Marni en Flagey van 6 tot 17 september een tiendaags jazzfestival met nationale en internationale namen.

Na het succesvolle BRXLBRAVO eerder dit jaar beginnen de verantwoordelijken van de diverse culturele instellingen in te zien dat onderlinge samenwerking positief is voor alle partijen. Een nieuw initiatief in die richting is dit gloednieuwe festival waarbij Théâtre Marni en Flagey hun krachten bundelen. Het verbaast eigenlijk dat dit nog niet eerder gebeurde want beide zalen liggen op wandelafstand van elkaar. Met de wederaanleg van het Flageyplein en hopelijk de daaropvolgende heropleving van de hele buurt, lijkt het festival een mooie toekomst tegemoet te gaan. De gemeente Elsene ziet er in elk geval het potentieel van in en zorgt meteen voor de nodige logistieke en promotionele steun. Muzikaal zit alles ook snor want niemand minder dan Jules 'monsieur Travers' Imberechts is verantwoordelijk voor het programma.

Hippe mix
Pianist-saxofonist Charles Gayle mag de spits afbijten. Het is misschien een gewaagde zet om te openen met een soloconcert van een van de boegbeelden van de freejazz, maar dit toont aan dat de organisators belang hechten aan kwaliteit en originaliteit. En met het slotconcert wordt duidelijk dat ze ook goed op de hoogte zijn van recente ontwikkelingen in de jazz. Het Cosmopolitan People Sextet van trompettist Dominique Ntoumos (zie o.a. Think Of One) brengt een hippe mix van fusion, funk, jungle, hiphop en drum 'n' bass. Denk daarbij aan een donkergekleurde versie van wat Erik Truffaz en Marc Moulin doen. De cd's Music Music Music en Cosmopolitan People zijn trouwens aanraders in het genre maar je moet hen vooral live aan het werk zien en horen. Met in hun rangen zowel een Londense rapper als twee leden van Présent (!) weet je meteen dat het hier om een niet alledaagse groep gaat.

Gevarieerd aanbod
Tussen deze twee concerten krijg je tien dagen de kans om te (her)ontdekken hoe rijk en gevarieerd jazz kan zijn. Van pure improvisatie (Martial Solal solo) en creatie (pianist Jean-François Maljean en percussionist Frédéric Malempré) tot hedendaags (Pirly Zurstrassen met o.a. Daniel Stokart) en postbop (Mimi Verderame Quartet), het komt allemaal aan bod.

Een aantal verrassende combinaties die we zeker kunnen aanraden zijn Ménage Artois (de groep rond pianist Charles Loos met Paul Flush achter het Hammond en Luc Vanden Bosch op percussie) en het duo Jozef Van Wissem (luit) en Gary Lucas (gitaar).

:: Jazz Festival Marni Flagey
data: 6 > 17 september
tickets: 13 > 26 euro
waar: Théâtre Marni, Vergniesstraat 25, 1050 Elsene, 02-639.09.80 + Flagey, Heilig Kruisplein, 1050 Elsene - 02-641.10.20

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni