© Citydev

Voor het derde jaar op rij schommelt de leegstand in de Brusselse kantorensector rond 8 procent. Ook de huurprijzen blijven dezelfde. Minister van Economie Gosuin (FDF) roept gemeenten op extra heffingen in te roepen.

De leegstandcijfers blijken uit het jaarlijkse overzicht van de regionale agentschappen Brussel Stedelijke Ontwikkeling (BSO) en Citydev, de vroegere Gomb.

Met een leegstand van 8,2 procent in 2014 wijzigde de leegstand niet substantieel. 6 procent geldt als een normaal niveau van leegstand. De mediane huurprijs zit met 150 euro per vierkante meter op hetzelfde niveau als in 2013.

De onderzoekers kunnen dus niet anders dan een stagnatie vaststellen. “Hoewel de crisis aanhoudt, stort de markt niet in”, klinkt het.

Er doen zich wel twee tegengestelde fenomenen voor: enerzijds zijn de kantoren die van het ene op het andere jaar op de markt blijven met 10 procent gedaald en anderzijds blijven de kantoren die op de markt aangeboden worden almaar langer onbezet. “Hoe groter de leegstand in een wijk, hoe langer de kantoren er leegstaan”, besluiten de onderzoekers.

Gemeenten kunnen via een belastingverhoging voor leegstaande kantoorruimte bouwpromotoren aanzetten om de gebouwen om te vormen tot woningen of scholen, reageert minister van Economie Didier Gosuin (FDF), die ook verhinderd burgemeester van Oudergem is.

Centrum interessantst
Het centrum blijft voor huurders van kantoren het interessantst. Daar is ook de leegstand het laagst en dat is geen verrassing volgens de studie. “In het stadscentrum is het openbaarvervoeraanbod voortreffelijk en de verschillende diensten die een stad kan aanbieden, zijn er in groten getale aanwezig”, klinkt het.

Waar het Brusselse stadscentrum het goed doet met een gemiddelde leegstand van 4,4 procent, wijst het jaaroverzicht op een hoge leegstand tegen de gewestgrens, met pieken tot 19 procent in Oudergem en Woluwe.

Minister Gosuin vindt dat een logische evolutie, gezien de moeilijke bereikbaarheid van sommige gemeenten voor werknemers die bijvoorbeeld uit Vlaanderen komen. "Er is een toenemende vraag van werknemers om te verhuizen naar het stadscentrum, dat gemakkelijker te bereiken is met het openbaar vervoer", zegt Gosuin aan stadsradio FM Brussel. Hij geeft het voorbeeld van verzekeraar Axa, die zijn kantoren verhuist van Watermaal-Bosvoorde naar de oude gebouwen van Electrabel, in de buurt van het koninklijk paleis.

Artsen Zonder Grenzen bijvoorbeeld verhuisde van Jette naar Elsene, dichtbij Naamsepoort.

In de centraal gelegen wijken (de Vijfhoek, de Noordwijk, de Zuidwijk, de Europese Wijk en de Louizawijk) ligt de leegstand rond de 6,5 procent, maar daarbuiten gaat die omhoog naar 12 procent.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni