Kerstboom Grote Markt heeft dit jaar Belgische wortels

© Belga
18/11/2015

Op de Grote Markt is woensdagochtend naar jaarlijkse traditie de kerstboom neergezet. Dit jaar viel de keuze op een 21 meter hoge fijnspar uit Vielsalm, op het plateau van de Baraque Fraiture.

De 80 jaar oude spar werd dinsdag in het domaniaal natuurreservaat Plateau des Tailles geveld in aanwezigheid van Waals minister voor Bos en Toerisme René Collin. De boom behoort tot een PEFC-gecertificeerd bos dat zich op 600 meter hoogte bevindt.

Woensdag om 6 uur reed de vrachtwagen met de enorme boom de Brusselse Grote Markt op. De spar werd met behulp van twee kranen opgericht. Omdat het gat in de grond slechts een diameter van 60 centimeter had, moest de onderkant van de stam eerst nog bijgeschaafd worden.

Vorig jaar kwam de spar uit de omgeving van de Letse hoofdstad Riga, en reisde bijna 2.000 kilometer voor zijn bestemming te bereiken. In 2012 koos Brussel nog voor een elektronische kerstboom. Dat leidde toen tot een fel debat tussen voor- en tegenstanders.

Dit jaar ligt de klemtoon op ecologie. De verwijdering van de fijnspar als 'kerstboom' kadert in de handhaving van open en halfopen plekken op de Ardense hoogvlaktes. Op deze plaats groeien teveel naaldbomen. Het vellen van de spar zorgt ervoor dat hij geen zaden meer kan verspreiden. Zo krijgen beschermde of met uitsterven bedreigde soorten meer ruimte.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni