Kloof tussen Vlaams en Franstalig onderwijs blijft

© brusselnieuws.be
07/12/2010
De laatste Pisa-studie, die het onderwijsniveau van verschillende Oeso-landen vergelijkt, bevestigt het beeld van een performant Vlaams onderwijs en een ondermaats Franstalig. De Franse gemeenschap scoort overal onder het Oeso-gemiddelde. Vooral voor wetenschappelijke geletterdheid scoort het Franstalig onderwijs slecht.

In de laatste Pisa-studie scoort Vlaanderen steevast boven het Oeso-gemiddelde, terwijl de Franse gemeenschap er al even steevast onder blijft. Vlaanderen is tweede Europese Oeso-land voor wiskunde (537 punten) en leesvaardigheid (519) en derde voor wetenschappelijke geletterdheid (526 punten). De Franse gemeenschap scoort op diezelfde onderdelen 488, 489 en 482 punten. De Oeso-gemiddelden voor de drie aspecten zijn 496, 493 en 500.

Tegenover de vorige studies haalt de Franse gemeenschap wat van zijn achterstand in voor leesvaardigheid. Inzake wiskunde en wetenschappen is er net een achteruitgang.

Het grote niveauverschil tussen de Belgische onderwijssystemen is één van de belangrijkste redenen voor de populariteit van het Nederlandstalig onderwijs in Brussel bij anderstaligen. De jongste PISA-studie doet alvast geen afbreuk aan dat beeld.

Niet alles is overigens rooskleurig in het Vlaamse onderwijsland. Vlaanderen mag dan goed scoren, wat betreft wiskunde en natuurwetenschappen is de spreiding tussen de 5 procent best scorende en de vijf procent slechtst scorende nog steeds groter dan het gemiddelde van de oesolanden. Vooral de slechtst scorende leerlingen doen het in Vlaanderen erg slecht. Het niveau van wiskunde en leesvaardigheid daalt ook licht in Vlaanderen.

Vlaamse leerlingen beleven bovendien ook minder plezier aan lezen dan hun buitenlandse leeftijdsgenoten (van 15 jaar). Onderwijsminister Pascal Smet (SP.A) wijst erop dat jongeren die graag lezen in de regel ook duidelijk beter scoren op dat onderdeel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni