'Kruispunten Gentsesteenweg worden veiliger'

© tvbrussel
05/04/2011
Minister van Openbare Werken Brigitte Grouwels (CD&V) bracht dinsdag een bezoek aan de werkzaamheden aan de Gentsesteenweg. Die moet veiliger worden voor fietsers en voetgangers, maar blijft tegelijk een belangrijke ader voor het vrachtverkeer.

Stukje bij beetje wordt de Gentsesteenweg onder handen genomen. Van zaterdag tot en met woensdag is het kruispunt met de Mettewielaan gesloten voor alle verkeer. Daarna gaat het in fases verder tot aan het station van Sint-Agatha-Berchem.

Na de heraanleg zal tram 82 sneller de verbinding kunnen maken tussen het Weststation en het station van Sint-Agatha-Berchem, twee belangrijke stopplaatsen op het toekomstige Gewestelijk Expresnet (GEN). De trams krijgen een eigen bedding in de buurt enkele kruispunten waar de wachttijd wel eens durft oplopen.

"Er komen ook nieuwe tramsporen want die waren echt aan vernieuwing toe," zegt Grouwels. "Daarbij worden nieuwe technieken aangewend zodat er veel minder trillingen en lawaai zijn voor de buurtbewoners." In de parkeerzones komen nieuwe bomen.

Daarnaast is er ook aandacht voor de zogenaamde actieve vervoersmodi. Voetgangers krijgen bredere trottoirs en tweewielers krijgen een fietsstrook. "Enkele gevaarlijke kruispunten worden beveiligd omdat de zijstraten snelheidsremmende verkeersplateaus krijgen."

Nieuwe laad- en loszone
Ondanks die ingrepen is het wel de bedoeling dat de Gentsesteenweg een belangrijke as blijft voor het vrachtverkeer. De laad- en loszones worden niet alleen behouden, er wordt ook een nieuwe zone voorzien aan het kruispunt met de Brigade Pironlaan. Enkel het stuk tussen de Keizer Karellaan en de Steenweg op Zellik wordt een lokale weg. Daar gaat de spoorwegovergang immers definitief dicht.

De werken zijn vervelend voor de buurtbewoners en de handelaars. Ze klagen over overlast, parkeerproblemen en klanten die wegblijven. Om de hinder zo veel mogelijk te beperken verlopen de werken in fasen. "Hinder is onvermijdelijk maar die wordt zo kort mogelijk gehouden doordat alles in fasen gebeurt," aldus Grouwels.

De werkzaamheden aan de Gentsesteenweg kosten in totaal 20 miljoen euro en zijn uiterlijk klaar in 2014. Vanaf 8 juli 2011 zal de tram wel opnieuw over de steenweg rijden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni