© tvbrussel

Kunstliefhebbers tellen tot 1 miljoen euro neer op Brafa

© tvbrussel
30/01/2011
De handelaars op de Brafa kunst- en antiekbeurs in Thurn & Tassis deden afgelopen week gouden zaken. Volgens de geruchten werd er zelfs een kunststuk verkocht voor 1 miljoen euro.

De kunstwerken van het Antwerpse museum Mayer Van den Bergh zijn een publiekslokker op de 56ste editie van de Brafa-beurs. Maar op de kunst- en antiekbeurs worden natuurlijk vooral zaken gedaan. Gouden zaken, zo blijkt.

Een topstuk dit jaar is een Congolees fetisjbeeld uit het einde van de achttiende eeuw. Voor 1 miljoen euro verkocht, fluistert men. Dat het beeldje zo zeldzaam en duur is, komt door de houding van de missionarissen. "Jezuieten maakten jacht op deze beeldjes," zegt Didier Claes van Claes Gallery. "Veel van die beeldjes zijn helaas ook vernietigd."

Mensen met geld wantrouwen banken en investeren volop opnieuw in kunst, vertellen de handelaren op de beurs. Er is belangstelling voor alles met kwaliteit, behalve voor religieuze kunst.

De bronzen torso van de verwoeste stad van Zatkine is door een Belgische privéverzamelaar gekocht. "De exacte prijs verklap ik niet, maar die schommelt rond de 450.000 euro," zegt Francis Maere van Ooidonk Fine Arts. "Dat is een redelijke prijs voor een uniek stuk."

Ook Chinees porcelein gaat voor stevige sommen van de hand. De prijzen stijgen omdat er nieuwe kopers op de markt zijn.

Galeries gespecialiseerd in strips doen goede zaken. Kuifje is hot. En zal met de Kuifje-film van Spielberg in het vooruitzicht alleen maar hotter worden. Voor een originele, dubbele tekening van Hergé voor het album De Scepter van Ottokar betaalt u ongeveer 500.000 euro.

De Brafa-beurs liep van 21 tot 30 januari

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws, Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni