De stichter van de Emmaüs-beweging Abbé Pierre is zondagnacht overleden in Parijs. De beweging neemt het op voor daklozen en minderbedeelden. Abbé Pierre werd 94 en was vooral populair bij onze zuiderburen. Maar ook in Brussel heeft hij sympathisanten en volgelingen. Zoals de gemeenschap La Poudrière.

Elke keer als Abbé Pierre naar Brussel kwam, bleef hij slapen in La Poudrière in de Kruitmolenstraat. Daar wonen en werken verschillende mensen samen in een alternatieve gemeenschap, allemaal volgens de filosofie van Abbé Pierre.

"We willen tonen dat delen een mogelijke oplossing is. Het radicale delen," legt bewoner van La Poudrière Eric Dejimbe uit.

Volgens Jacques Devos, voormalige secretaris-generaal van de Emmaüs-beweging en ook actief in La Poudrière is leven naar de woorden van Abbé Pierre méér dan zomaar een filosofie:
"Het is meer dan maar de filosofie van één persoon, het is een dagelijks leven. Een filosofie zonder de realiteit van een dagelijks leven stelt niets voor. Andersom trouwens ook niet."

Iedereen mag zich aansluiten bij de gemeenschap: rijk of arm, jong of oud. De inwoners leven vooral van recuperatie en recyclage. Bezit maakt niet gelukkig, zegt Devos:

"Er is zoveel reclame voor 'mijn huis', 'mijn wagen'.... Alles is 'mijn', maar de mensen zijn daar niet gelukkig mee. Wat we hier belangrijk vinden is zin geven aan het leven en zin vinden in het leven."

Het overlijden van Abbé Pierre kwam hard aan bij de bewoners van La Poudrière. Maar van een echte rouw is niets te merken:

"Iedereen is uiteraard bedroefd, maar het leven gaat gewoon verder," aldus Eric Dejimbe. "Het is het verleden, het heden en de toekomst die zich verenigen. Het is niet enkel rouwen om het verleden: het moet zin geven aan onze volgende acties."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni