Le Zageman stopt met zagen

Michaël Bellon
© Brussel Deze Week
08/03/2006
Eind juni sluit een van de gezelligste cafés in de vijfhoek de deuren. Le Zageman, gevestigd in het kleine, eeuwenoude pand in de Lakensestraat dat rechtgehouden wordt door de stripmuur van Suske en Wiske, was het adres waar je terecht kon voor traditionele lambiekbieren op fles.

Geuze, kriek en faro van Cantillon, Girardin, Boon, Hanssens of De Troch werden door uitbater Edouard Costa uit het schenkmandje in het juiste glas geserveerd. Costa voetbalde tijdens zijn studies geneeskunde bij La Forestoise en begon dit café in de nadagen van zijn loopbaan als arts. Hij gaf het ook zijn naam: een 'zageman' is een mobieltje met een menselijk figuurtje dat letterlijk begint te zagen als je het laat balanceren op de toog. Barmannen gebruikten het vroeger om de klanten die figuurlijk begonnen te zagen duidelijk te maken dat het tijd was om naar huis te gaan.

Costa bracht ook zijn hele verzameling oude bierreclames, voetbalmemorabilia en andere bruxelliana onder in het café. Daardoor leek het estaminet ook veel ouder dan het in werkelijkheid was. Costa nam het in 1991 over van oud-kolonialen, waarna het in verschillende internationale reisgidsen terecht kwam. Eind juni maakt hij op zijn beurt plaats voor de nieuwe eigenaars van het pand. Dat is net na de opening van de gerenoveerde Koninklijke Vlaamse Schouwburg die de wat geplaagde buurt een nieuw elan zou moeten geven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni