Marialegioen viert triduüm en 90 jaar Lourdesgrot

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
13/08/2005
De driedaagse viering van de Tenhemelopneming van Maria in Jette kent jaar na jaar meer bijval. Het bedevaartsoord heeft zijn glans van weleer teruggevonden. Deze editie belooft uitzonderlijk te worden. 2005 is immers het overlijdensjaar van paus Johannes Paulus II en van het laatste 'herderinnetje' waaraan 'zijn geluksbrenger' Maria van Fatima verscheen. Bovendien bestaat de Grot van Jette negentig jaar.

Drukke dagen voor het Praesidium Redemptoris Mater van Jette, een afdeling van het Marialegioen. Met het negentigjarige bestaan van de Grot van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes heeft het Marialegioen de handen vol. Het Marialegioen is een groepering van Ierse afkomst, die de verering van Gods Moeder is toegedaan, en in Jette zijn actiefste afdeling in het gewest vindt. Tijdens het triduüm van Maria van 13 tot 15 augustus worden achtereenvolgens Onze-Lieve-Vrouw van Fatima, Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en de Tenhemelopneming van Maria vereerd. Biechtgelegenheden, rozenkransen, misvieringen, de kruiswegomgang en dag- en avondprocessies - de 'Kaarsjesprocessie' van zaterdagavond op kop - zullen weer voor een toestroom van geïnteresseerden zorgen. En niet louter praktiserende christenen. Met een knipoog wordt al uitgekeken naar de aanwezigheid van de Portugese gemeenschap en van ingeweken Russen. Zij hebben met deze editie wel iets heel bijzonders gemeen.

De driedaagse begint traditioneel met een huldeviering aan Onze-Lieve-Vrouw van Fatima, in de Magdalenakerk van de paters redemptoristen van Jette. In oktober volgt trouwens een retrospectieve tentoonstelling over honderd jaar Magdalenakerk van de Redemptoristen. De Mariahulde van Jette ontstond ruim twintig jaar geleden vrij toevallig en spontaan. Na de restauratie van het beeld van Onze-Lieve-Vrouw-ten-Node uit de Sint-Pieterskerk wilden het Marialegioen en hun geestelijke leider (een pater redemptorist) een processie organiseren om het beeld in de kerk te halen. Een schare jonge meisjes werd bijeen geronseld, verkleed met handgemaakte gewaden en engelenvleugels, en mannen werd gevraagd het beeld op een draagbaar door de straten te dragen. Het uit zwang geraakte concept van straatprocessie kreeg zoveel aandacht dat het een nieuwe vaste waarde werd met halfoogst. Ieder jaar nemen haast duizend gelovigen en niet-gelovigen deel aan het evenement. Voor de verering van de Onze-Lieve-Vrouw van Fatima op de eerste dag van het triduüm wordt dit jaar een toestroom van gelovige 'kenners' verwacht.

Verschijning
Alles draait rond de dertiende dag van de maand, dag waarop Onze-Lieve-Vrouw van Fatima tussen mei en oktober 1917 driemaal zou zijn verschenen aan drie herderskinderen in de buurt van Fatima (Portugal): Jacinata en Francisco Murto en hun nichtje Lucia dos Santos. Maria verscheen eerst op 13 mei en beloofde de volgende maanden opnieuw de dertiende te zullen verschijnen. Tot driemaal toe herhaalde ze dit en telkens zou ze een geheim hebben verteld. De kinderen werd wel gevraagd om offers te brengen, om zondige 'zieltjes' te redden. Ze snoerden zich vast met een stevig touw en ontbeerden voedsel en water op stikhete dagen. Ook vroeg Maria om iedere dag een Rozenkrans te bidden. Het bidden van de Rozenkrans zou leiden tot innerlijke en algehele vrede. De Rozenkrans staat dan ook volop in het teken van de eerste dag van het Triduüm. Het eerste geheim van Maria handelde over de verschrikkingen van de hel. Het tweede geheim voorspelde het einde van de Eerste Wereldoorlog. En het derde zou het begin van de Tweede Wereldoorlog hebben vermeld. Ook deed Maria een oproep opdat de Russen zich zouden toewijden aan het Hart van Maria. Wat niet onbeantwoord bleef en alsmaar zichtbaarder wordt sinds de perestrojka. Het derde geheim van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima werd echter lang door het Vaticaan niet vrij gegeven, al had het langstlevende herderinnetje, later bekend als Zuster Lucia (1907-2005) alle verschijningen in haar memoires gevat, enkele jaren voor de Tweede Wereldoorlog (en afgerond in 1942).

In het Heilig Jaar 2000 werd bekend dat het derde geheim een 'voorziening' was van de aanslag in 1981 van Mehmet Ali Agca op paus Johannes Paulus II. Die aanslag vond ook plaats op een dertiende mei. De paus geloofde heilig dat hij het aan Onze-Lieve-Vrouw van Fatima te danken had, dat de kogel hem enkel verwondde en niet doodde. Later liet hij de kogel verwerken in de kroon van het beeld van Onze-Lieve-Vrouw in Fatima.
Eerder dit jaar, in februari, overleed Zuster Lucia in een karmelietessenklooster in Coimbra, toevallig op de dertiende van de maand. Haar begrafenisdag werd uitgeroepen tot een dag van nationale rouw. In het overlijdensjaar van de paus en de jubelviering van 'zijn' Onze-Lieve-Vrouw van Fatima in de honderdjarige kerk van de redemptoristen van Jette worden de laatste schikkingen getroffen voor een geslaagd triduüm dit weekend. De jubelviering op zondag, in de negentigjarige bedevaartsgrot van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes zou gecelebreerd worden door kardinaal Godfried Danneels.

De Vereniging van Vrienden van het Mariaal Domein van de Grot, opgericht in 1984, heeft in de kapel een retrospectief uitgewerkt, die de geschiedenis van de site in kaart brengt. Het bedevaartsoord met standbeeldengroepen en kruisweg met vijftien mysteries van de rozenkrans blijft deze zomer alle dagen toegankelijk voor het publiek.

Zaterdag 13 augustus:
• Rozenkrans, biecht, eucharistieviering en straatprocessie van 16 tot 18 uur, Magdalenakerk, (Koningin Astridplein) Jetselaan 225.

Zondag 14 augustus:
• Jubileumviering (o.l.v. kardinaal Danneels) om 16 uur, Lourdesgrot , Leopold I-straat 296.
• Kaarsjesprocessie om 20u30 (biecht vanaf 19u30), vertrek aan de O.L.V-van-Lourdeskerk, Karel Woestelaan, tot aan de Lourdesgrot.

Maandag 15 augustus:
• Grote Mariaviering om 15 uur, Lourdesgrot, Leopold I-straat 296.
• Tentoonstelling: 'In de voetsporen van Bernadette, 90 jaar Lourdesgrot van Jette', van 13 augustus tot 30 oktober, Kapel van de grot.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni