© Saskia Vanderstichele

Meer concentratiescholen mikken op Nederlandstalige leerlingen

© brusselnieuws.be
19/11/2010
Achttien scholen uit Molenbeek, Anderlecht, Laken en Koekelberg nodigen ouders van Nederlandstalige kinderen uit in groep in te schrijven. Ze willen zo komaf maken met het etiket concentratieschool. Twee van de zes scholen die vorig jaar met het project startten slaagden in hun opzet.

De Molenbeekse schepen voor Nederlandstalig onderwijs Jef Van Damme (SP.A) startte eind vorig jaar het project 'Samen naar school in de buurt'. Zes Molenbeekse scholen namen deel. Alle ouders met een peutertje dat vorig jaar naar school kon, werden uitgenodigd voor een infoavond en een openscholendag. Doel is om van concentratiescholen weer echt gemengde scholen te maken en om ook Nederlandstalige ouders er toe aan te zetten hun kind in een buurtschool in te schrijven.

Twee scholen kantelden
"In twee van die zes scholen hebben we ook effectief resultaat geboekt," zegt Van Damme aan brusselnieuws.be. "Ze noteerden tussen de 20 en 30 procent inschrijvingen van Nederlandstalige kinderen. Dat is toch een klein succes. Dit jaar kunnen we hopelijk meer resultaat boeken met meer middelen en meer communicatie."

Het initiatief wordt dit jaar inderdaad uitgebreid dankzij de steun van de Vlaamse overheid en de VGC. Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) trekt 20.000 euro uit en Brussels minister Jean-Luc Vanraes (Open VLD), in de VGC bevoegd voor onderwijs, nog eens 13.000. "Daarmee kunnen we gedurende zes maanden een coördinator aanstellen die zich voltijds met het project bezighoudt en hebben we ook geld voor communicatie." Achttien scholen uit Anderlecht, Molenbeek, Koekelberg en Laken doen mee.

Veel Nederlandstaligen, ook al wonen ze in Molenbeek of Anderlecht, sturen hun kind nog altijd liefst naar een 'witte' school in de Vijfhoek of desnoods naar een school in de Rand. "Het project 'Samen naar een School in de Buurt' wil deze ouders kennis laten maken met scholen in de buurt die ze niet kennen én hen aantrekken om in groep in een buurtschool in te schrijven," zegt Van Damme. "Zo bekomen we opnieuw een sociale mix binnen de scholen, werken we de drempel weg door ouders met elkaar in contact te brengen en gaan de kinderen opnieuw naar een school in de buurt wat ook op mobiliteitsvlak een grote verbetering is."

Enkele jaren geleden lanceerde Guy Vanhengel (Open VLD), destijds in de VGC bevoegd voor onderwijs, al de website samennaarschool.be. Daarop konden ouders die de toenmalige kampeerscholen wilden vermijden elkaar vinden om samen in te schrijven in concentratiescholen. Het resultaat daarvan bleef echter beperkt. Vorig jaar kopieerde Jef Van Damme dan het Antwerpse project School in Zicht in Molenbeek. Daarbij gingen buurtscholen actief op zoek naar Nederlandstalige kinderen. Beide initiatieven zijn nu gebundeld op de website Inschrijven in Brussel.

De volgende infodagen gaan door op 22 november in Anderlecht en op donderdag 25 november in Molenbeek en voor een bezoekje zijn alle ouders welkom in de deelnemende scholen in de week van maandag 13 december 2010 tot en met vrijdag 17 december 2010.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni