Miljoenen aan Vlaamse steun voor kinderopvang bevroren

© FM Brussel
06/01/2015

De Nederlandstalige kinderopvang in Brussel loopt dit jaar naar schatting 7 miljoen euro mis door de bevriezing van een Vlaamse subsidie.

De Vlaamse regering bevriest dit jaar de middelen van het Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden. Dat fonds wordt gebruikt om bouwprojecten in kinderopvang, ziekenhuizen en ouderenvoorzieningen te financieren.

De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) schat dat in Brussel voor 7 miljoen euro aan subsidies voor 2015 niet toegekend zullen worden. Het gaat zowel om projecten waarvoor al een aanvraag ingediend was als voor organisaties waarvan de VGC wist dat ze een subsidie wilden aanvragen bij het VIPA-fonds.

"Dit gaat volledig in tegen de nood in de stad aan Nederlandstalige kinderdagverblijven", zegt Brussels parlementslid en schepen in Anderlecht Elke Roex. "Ook in mijn eigen gemeente weet ik nog niet hoe we het gaan oplossen."

De gemeente Anderlecht rekent voor 60 procent van de kosten van de bouw van kinderopvang op VIPA, het gaat om 900.000 euro. Dat geld zal in 2015 dus waarschijnlijk niet uitgereikt worden.

Bevoegd staatssecretaris Biance Debaets wil gesprekken opstarten met Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni