© Joëlle Milquet

Milquet: 'Oproepingsbrieven Bourgeois niet conform Vlaamse regels'

© brusselnieuws.be
11/09/2012
Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) zegt dat het vervroegd versturen van de oproepingsbrieven in de zes faciliteitengemeenten rond Brussel niet overeenstemt met de Vlaamse regelgeving.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) verstuurde de brieven al in het Nederlands om te voorkomen dat de gemeentebesturen eerst Franstalige oproepingsbrieven zouden bestellen.

"Dit stemt niet overeen met de eigen regels die het (Vlaams) gewest heeft uitgewerkt", zei Milquet (CDH) dinsdag op de RTBF-radio. Ze benadrukt dat het niet om een federale bevoegdheid gaat.

Niettemin noemde ze de beslissing van Bourgeois "erg verbazingwekkend", en gebaseerd op een vermoeden dat de zes betrokken burgemeesters de oproepingsbrieven niet in het Nederlands wilden sturen. Ze hadden tot 29 september om die brieven te posten.

De organisatie van de verkiezingen in de faciliteitengemeenten gaat traditioneel gepaard met spanningen omwille van de taal waarin de oproepingsbrieven zijn opgesteld. Volgens de rondzendbrief-Peeters moet dat in het Nederlands gebeuren. Franstalige inwoners kunnen nadien een Franstalige versie aanvragen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni