Miriam Makeba liet ook in Brussel sporen na

Benjamin Tollet
© Brussel Deze Week
19/11/2008
Dezelfde dag als Wannes Van de Velde, op 10 november, overleed ook Miriam Makeba. De legendarische stem uit Afrika, bekend om haar anti-apartheidsstrijd en van de superhit 'Pata Pata', bleef tot het laatst strijden voor rechtvaardigheid. Ze overleed na een concert tegen de maffia in Italië.

Toen Miriam Makeba (Johannesburg, 1932) haar land op 27-jarige leeftijd verliet om haar internationale carrière een extra stimulans te geven, kon ze niet vermoeden dat het jaren zou duren voor ze zou terugkeren. Door haar stellingname tegen de apartheid werd ze verbannen uit Zuid-Afrika. 31 jaar lang leefde ze in Europa en de VS. Na het overlijden van haar enige dochter in 1985 verhuisde Makeba van de VS naar Sint-Lambrechts-Woluwe. In 1990 haalde Nelson Mandela haar over om terug te keren.

In 1997 gaf Miriam Makeba een legendarisch concert in het Koninklijk Circus tijdens Voices for peace, een avond van de International Yehudi Menuhin Foundation (IYMF). "Zeven vrouwen uit zeven culturen van zeven continenten kwamen zingen voor wereldwijde vrede. Makeba zong a capella met een vrouwenkoor. Het was een heel intens moment met een prachtige vocale improvisatie van Makeba," vertelt Marianne Poncelet van de IYMF.

De Haïtiaanse zangeres Marlène Dorcéna was er ook bij, op dat concert. Als ze terugdenkt aan de liedjes van Makeba, heeft ze mooie herinneringen aan haar kinderjaren. "Mijn moeder en mijn grootmoeder waren zot van Makeba. Het was mijn grote droom om Makeba in het echt te ontmoeten." Een droom die werkelijkheid werd in 1997, na dat concert. "Ik had de indruk dat ze me al jaren kende. Ze zei: 'Kom op mijn schoot zitten.' Sindsdien bleven we elkaar terugzien."

"Makeba verdroeg geen ongelijkheid en nam sterke standpunten in tegen de apartheid en voor Mandela. Vanbinnen kookte ze. Maar in de omgang was ze een zachtaardige, rustige vrouw," vertelt Dorcéna. Op 11 november, de dag na Makeba's dood, trad Dorcéna op in Merch­tem; ze bracht er hulde aan haar rolmodel. "Ik heb 'Malaika nakupenda Malaika ('Mijn engel, ik hou van je, mijn engel') aan haar opgedragen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni