Molenbeeks-Ghanese ritmes met Fanfakids

Steven Vandenbergh
© Brussel Deze Week
23/08/2007
Een jaar geleden bezochten de Fanfakids, een muziekgroep van Brusselse jongeren, als uitwisselingsproject de Ghanese muziekgroep Twerammpon Traditionals. Dit jaar drummen, dansen en zingen de Ghanezen een maand in België. "Het is heel leuk om samen met Belgische kinderen op te treden."

"Elke weekdag oefenen we van drie tot zes, en tijdens het weekend treden we op. Festivals, concerten, begrafenissen. Vooral dat laatste, vrijwel elk weekend. Zo'n begrafenis duurt één, twee of drie dagen," zegt de Ghanees Kwamena Pra in het Engels. Hij is 48 jaar en sinds 1982 artistiek directeur van Twerammpon Traditionals, een Ghanese dans- en percussiegroep. Hun groep telt negen leden: zes tieners, twee twintigers en Kwamena Pra zelf.

De Afrikaanse muzikanten zijn op uitwisselingsproject in België. Ze bezoeken een maand lang de Fanfakids, een muziekgroep van enthousias­te Brusselse jongeren tussen negen en veertien jaar oud. Vorig jaar reisden de Fanfakids naar Ghana, dit jaar komen de Afrikanen naar het jeugdhuis Centrum West in Sint-Jans-Molenbeek.

"We zijn hier om bij te leren, om andere dingen te zien. Een van de dingen die ons bijgebleven zijn, is jullie timing: zeven uur is niet halfacht. Verder hebben we voor het eerst de tram en de trein genomen. In Ghana zijn er meer bussen, de trein is er voor mijnactiviteiten. Ook heel leuk waren de gastgezinnen, waar we een groot deel van de tijd verbleven," gaat Kwamena Pra verder.

Maar hij zag ook minder positieve dingen. "Bij sommige gastgezinnen moeten kinderen niet helpen in het huishouden, in Ghana wel. Daar bereiden de jongeren mee het eten en ruimen ze af na de maaltijd. Maar het opvallendst is het koppige gedrag van sommigen. Soms trekken jongeren zich niets aan van hun ouders. Bij ons bepalen de ouders de regels, de do's-and-don'ts."

Bart Nagels, al jarenlang jeugdwerker bij Centrum West, erkent dat de Belgische kinderen zich dikwijls moeilijker opstellen dan de Ghanezen. "De Fanfakids kunnen veel van hen leren. Van hun solidariteit, van hun vrolijkheid, van hun doorzettingsvermogen. Want hun groep oefent dagelijks, en dat resultaat zie je. Maar daar dient zo'n uitwisseling ook voor: om een andere cultuur te leren kennen en een duurzame samenwerking op te bouwen."

Openbloeien
Vergeleken met vorig jaar, in Ghana, zijn de Fanfakids behoorlijk veranderd. "Toen gedroegen ze zich nog als verwende Europeanen. Ze moesten hun cola nog hebben bij de maaltijd. Daar zijn ze intussen van afgestapt, water is ook goed. De Fanfakids, en met hen hun ouders, stellen zich nu ook meer open voor andere culturen. Zo verbleven de Ghanezen vaak bij gastgezinnen in Brussel. Daarnaast groeit de motivatie om door te gaan met muziek maken, want hun Ghanese vrienden doen dat ook," vertelt Nagels.

En dat de Ghanezen, net als de Fanfakids, iets van muziek kennen, is overduidelijk. Een selectie van vijftien Belgische en Ghanese artiesten speelt de pannen van het dak tijdens hun laatste optreden in Brussel, op het Bloemenhofplein. Een sessie van twee uur, het lijkt klein bier voor hen. Ze zijn gewend om op te treden, dat merk je tijdens hun show. Ze gooien hun lijf in alle richtingen, trommelen er uitbundig en ritmisch op los, een gesmaakt schouwspel voor de ongeveer honderd toeschouwers.

Regina Dankwa, zestien jaar oud, danst heel soepel. "Ik hou van optreden, zingen en dansen. Het is heel leuk om dat samen met Belgische kinderen te doen. Alleen jammer van het weer, het is hier veel te koud."
Toch is ze niet blij dat ze binnenkort teruggaat naar Ghana. "Het is niet zo rustig als hier. Bij ons is er veel meer lawaai," zegt ze verlegen, gehuld in een dikke jas, terwijl haar Belgische vrienden in een lichte pullover gekleed zijn.

Bobbejaanland en Chiro
De Fanfakids en Twerammpon Traditionals oogsten niet alleen succes tijdens dat optreden op het Bloemenhofplein. Ze hebben al twaalf keer opgetreden. "We hebben samen veel gerepeteerd," vervolgt Nagels.
Maar naast het muzikale gedeelte stonden er nog andere dingen op het programma. Onder andere een dag naar Bobbejaanland, zwemmen, een partijtje bowling, Brussel verkennen en de Belgische nationale feestdag vieren. "De Ghanezen hebben ook een workshop Afrikaanse dans in Leuven gegeven, en op een Chirokamp in Leuven opgetreden. En natuurlijk gevoetbald, hé."

Nagels, zichtbaar vermoeid, is tevreden over de samenwerking. "Voor beide partijen was het leerrijk, op verschillende vlakken. Weet je, er zijn zelfs gastgezinnen die volgend jaar naar Ghana willen. Sommige families zijn echt opengebloeid. Je moet niet vergeten dat veel van deze jongeren uit kansarme gezinnen komen, en zo'n ontmoeting is een hele stap vooruit."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni