Museum van de Erotiek opent deuren

© brusselnieuws.be
13/02/2012
Het Museum voor Erotiek en Mythologie (MEM) heeft zijn symbolische deadline gehaald. Dinsdag, op Valentijnsdag, opent om 15 uur het levenswerk van voormalig dokter Guy Martens zijn deuren nabij de Zavel. Ruim 300 erotische objecten staan er tentoon.

In tegenstelling tot steden als Berlijn, Parijs en Amsterdam beschikte Brussel nog niet over een museum gewijd aan de erotiek. Wel verkoopt de galerie Libertine op de Zavel al sinds 2008 erotische kunst. Op een steenworp daarvandaan opent dinsdag het Museum voor Erotiek en Mythologie.

Verzamelaar Guy Martens (66), een voormalige arbeidsgeneesheer van het OCMW van de stad Brussel, richtte een stichting op om zijn collectie openbaar te maken. Het museum huist in een herenhuis in de Sint-Annastraat 32. Dat beschikt over drie verdiepingen met elk zo'n 25 vierkante meter expositieruimte. De verbouwings- en inrichtingswerken zijn er volop aan de gang.

Voor aangebrande foto's moet je niet in het MEM zijn. Martens' collectie telt honderdvijftig stukken in ivoor, vijftig Japanse houtsnedes, een twintigtal schilderijen en bronzen beeldhouwwerken en een honderdtal andere objecten, van de Babylonische beschaving tot nu. "Het gaat om een van de mooiste collecties in Europa," vindt Guy Martens zelf. Volgens Martens gaan mythologie en erotiek hand in hand. "Het woord erotiek stamt trouwens van het Griekse Eros, de god van de liefde. De bedoeling is om het sacrale van de liefde te tonen."

Schedel
Tot de meesterwerken uit de collectie behoren volgens Martens een recent verworven marmeren buste van Attis, een Frygische god, zowel zoon als minnaar van de godin Cybele. Het gaat om een beeldhouwwerk uit Klein-Azië uit de eerste helft vóór Christus.

"Recentelijk heb ik nog twee werken op de kop kunnen tikken," zegt Martens aan brusselnieuws.be. Het gaat om "Minotaurus", een standbeeld van de Duitser Paul Wunderlich en een bronzen schedel van de hedendaagse Italiaanse kunstenaar Matteo Pugliese.

Het museum heeft geen subsidies. Toch heeft Martens twee medewerksters aangeworven.

Het museum is open van donderdag tot maandag van 14 tot 20 uur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni