N-VA onder vuur voor kritiek op Hoofdstedelijke Gemeenschap

© brusselnieuws.be
27/02/2013

De nog op te richten Brusselse Hoofdstedelijke Gemeenschap zorgt voor heibel tussen de Vlaamse meerderheidspartijen. CD&V en SP.A wijzen hun coalitiepartner N-VA met de vinger omdat die de Gemeenschap voorstelt als een verdoken uitbreiding van Brussel. Ze vragen dat N-VA-minister Bourgeois kleur bekent.

De Brusselse Hoofdstedelijke Gemeenschap (BHG) is een onderdeel van het Brussel-Halle-Vilvoorde-akkoord dat acht partijen eind 2011 sloten. Het moet een platform worden waarin de gewesten en de gemeenten kunnen overleggen over zaken zoals mobiliteit. Alle gemeenten van de oude provincie Brabant zijn van rechtswege lid.

De N-VA, die niet betrokken was bij het B-H-V-compromis, is tegen de oprichting van de Gemeenschap. De partij diende in verschillende gemeenten in de Rand moties in tegen deelname aan de BHG. Het gaat volgens haar om een verdoken manier om Brussel uit te breiden.

CD&V'er Eric Van Rompuy zegt dat N-VA de mensen in de Rand zo ophitst tegen de BHV-akkoorden. Hij vroeg N-VA-minister Geert Bourgeois in de bevoegde commissie om duidelijkheid te verschaffen. "De Vlaamse regering moet tegen deze desinformatie in de gemeenten van Vlaams-Brabant ingaan", zei Van Rompuy. Coalitiepartner SP.A zit op dezelfde lijn. "Men tracht in de Vlaamse Rand een nieuwe communautaire splijtzwam te creëren", zei Mia De Vits.

Ook Open VLD en Groen vroegen een duidelijk standpunt van de minister. Vlaams Belang schaart zich dan weer achter het N-VA-protest tegen de BHG en vraagt de Vlaamse regering de BHG af te wijzen.

Minister Bourgeois zei dat er over de BHG nog niet is gesproken binnen de Vlaamse regering.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni