Gemeente Schaarbeek

N-VA overweegt klacht tegen benoeming gemeentesecretaris Schaarbeek

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
11/04/2014

De N-VA reageert boos op de benoeming van de nieuwe gemeentesecretaris in Schaarbeek. Die heeft niet de juiste taaldiploma's. De N-VA overweegt om klacht in te dienen.

David Neuprez werd eind december aangesteld tot nieuwe gemeentesecretaris in Schaarbeek, als opvolger van Jacques Bouvier. Zijn benoeming is geschorst door de vice-gouverneur omdat Neuprez niet de juiste taaldiploma's kan voorleggen. Omdat de Brusselse regering niet tijdig die geschorste topbenoeming heeft vernietigd, kan Neuprez op post blijven. Dat meldde Brussel Deze Week woensdag.

De N-VA vindt dat niet kunnen. N-VA Schaarbeek wil de benoeming van de Schaarbeekse gemeentesecretaris aanvechten. "Elke gemeentesecretaris in de 19 Brusselse gemeenten moet de Nederlandse en Franse taal voldoende beheersen zoals voorzien in de taalwetgeving. De benoeming van FDF-vertrouweling David Neuprez tot gemeentesecretaris is voor ons een brug te ver," zo stelt de N-VA nog in een persbericht. N-VA zoekt uit welke juridische acties mogelijk zijn.

De partij zag al eerder aanwijzingen dat burgemeester Bernard Clerfayt (FDF) zich Vlaams-onvriendelijk opstelt. Zo staan er volgens de N-VA te weinig Nederlandstalige teksten in het gemeentelijk informatieblad Schaarbeek Info, en heeft de gemeente zopas nog de plaats voor de Nederlandstalige partijen op de officiële aanplakborden voor de verkiezingen verminderd.

Volgens N-VA doet Vlaamse schepen Adelheid Byttebier (Groen) te weinig om de Vlaamse belangen in Schaarbeek te beschermen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni