N-VA wil in de Brusselse regering

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
06/02/2014

De N-VA heeft nieuwe kandidaten voorgesteld voor de verkiezingen in Brussel. “We hebben een sterke ploeg. We staan klaar om mee te besturen,” zegt Brussels lijsttrekker Johan Van den Driessche.

De lijsttrekkers voor Brussels en Vlaams parlement waren al bekend: Johan Van den Driessche en senator Karl Vanlouwe. Zopas zijn ook de andere 'beschermde plaatsen' bekend gemaakt. Daar zijn twee nieuwkomers bij. Voor het Brussels parlement staat Liesbet Dhaene (Oudergem) op twee. Cieltje Van Achter (Schaarbeek), schoondochter van Geert Bourgeois, staat op de derde plaats. Daarna komt Molenbeeks gemeenteraadslid Dirk Berckmans. Op vijf staat wellicht financieel expert Rik Dhoest uit Etterbeek, maar zeker is dat nog niet. De lijstduwer, Paul De Ridder, was al bekend. Lieven De Rouck wordt eerste opvolger.

Voor het Vlaams parlement staat Sara Rampelberg (Jette) op twee. Zij is al lang actief in de Vlaamse beweging in Brussel. Als de N-VA de grootste wordt in Brussel maakt Rampelberg kans op een zetel. Lieven Tack (Sint-Joost) is eerste opvolger en Magda Debrouwer (Brussel-stad) duwt het lijstje van zes.

Mee besturen
De N-VA zet kandidaten op de lijst die hoge functies bekleden in administratie of privé. Johan Vanden Driessche: “Onze ambities voor Brussel liggen hoog. Dus willen we ook een sterke ploeg.”

Van den Driessche geeft ook te kennen dat N-VA mee wil besturen in Brussel. “We staan klaar om in de Brusselse regering te stappen,” zegt Van den Driessche. Daar is in principe geen akkoord met de Franstalige partijen voor nodig. Nederlandstalige en Franstalige partijen vormen elk een aparte meerderheid, die samen de Brusselse regering vormt.

Het scenario waarbij N-VA, samen met het Vlaams Belang, een blokkeringsmeerderheid vormt aan Vlaamse kant, waardoor de vorming van een Brusselse regering moeilijk wordt, behoort niet tot de opties. Van den Driessche: “We zijn de partij van de vooruitgang. We willen niet blokkeren.”

De meeste andere Vlaamse partijen in Brussel mikken, al dan niet openlijk, op Franstaligen om het electoraat te verruimen. Enkele honderden Franstalige stemmen kunnen al een verschil maken voor een zetel meer of minder. De N-VA zet voorlopig geen Franstaligen op de lijst, “maar we gaan wel tweetalig campagne voeren,” zegt Lieven De Rouck, “net zoals we dat ook voor de gemeenteraadsverkiezingen hebben gedaan. We willen alle Brusselaars bereiken.”

De kandidaten voor de Kamerlijst zijn nog niet bekend gemaakt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni