© tvbrussel

Neergeschoten verdachte waarschijnlijk gezochte terrorist aanslagen Parijs

© Belga
18/03/2016

Mohamed Belkaïd, de 35-jarige Algerijn die dinsdag werd neergeschoten in Vorst, zou één van de terroristen zijn die betrokken was bij de voorbereiding van de aanslagen in Parijs. Meer bepaald zou de man de valse naam Samir Bouzid gebruikt hebben, die op 17 november 2015 750 euro zou overgemaakt hebben aan Hasna Ait Boulahcen, de nicht van Abdelhamid Abaaoud. Dat meldt de RTBF en wordt bevestigd door het federale parket.

"Het federale parket bevestigt dat de tot op heden uitgevoerde onderzoekshandelingen na de huiszoeking van 15 maart in de Driesstraat te Vorst, toelaten om vast te stellen dat de zogenaamde Samir Bouzid, tegen wie een opsporingsbericht werd uitgevaardigd, meer dan waarschijnlijk Mohamed Belkaïd is, geboren op 9 juli 1980, met Algerijnse nationaliteit", meldt het federaal parket in een persbericht.

"Betrokkene werd uitgeschakeld door de speciale eenheden tijdens de tussenkomst op 15 maart", zegt het parket. Mohamed Belkaïd werd dinsdag neergeschoten door een scherpschutter van de politie, nadat de man verschillende malen het vuur had geopend op de politie vanuit een appartement in de Driesstraat in Vorst.

Belgische en Franse speurders hadden geprobeerd een huiszoeking in die flat uit te voeren maar werden daarbij meteen onder vuur genomen door twee zwaarbewapende mannen. Toen de politie later de flat binnenviel, werd het lichaam van Mohamed Belkaïd aangetroffen naast een kalasjnikov en een boek over salafisme.

Het parket: "Ter herinnering, het opsporingsbericht van 4 december 2015 preciseerde dat Salah Abdeslam in de loop van de maand september 2015 tweemaal met een huurvoertuig naar de Hongaarse hoofdstad Boedapest gereisd was. Op 9 september 2015 werd hij gecontroleerd aan de grens tussen Hongarije en Oostenrijk, aan boord van een voertuig Mercedes in het gezelschap van twee personen. Zij gebruikten hierbij valse Belgische identiteitskaarten op naam van Samir Bouzid en Soufiane Kayal. De valse identiteitskaart op naam van Samir Bouzid werd eveneens gebruikt vier dagen na de aanslagen in Parijs, meer bepaald op 17 november omstreeks 18.00 uur in een filiaal van Western Union in de Brusselse regio. Daarbij werd een bedrag van 750 euro getransfereerd naar Hasna Ait Boulahcen, de nicht van Abdelhamid Abaaoud, die beiden even later bij de tussenkomst in Saint-Denis om het leven kwamen."

Aanslagen Parijs

De aanslagen in Parijs werden deels in Brussel gepland. De beschuldigden staan terecht in Parijs. Alle berichtgeving over de Brusselse link, vind je in dit dossier. 

Antiterreuractie

Op vrijdag 18 maart is Salah Abdeslam, de lange tijd voortvluchtige en overlevende terreurverdachte van de aanslagen in Parijs, gevat in Molenbeek. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Aanslagen Parijs, Antiterreuractie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni