© yenivatan.be

Nicht van Emir Kir dan toch niet op N-VA-lijst Sint-Joost

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
20/08/2012
Canan Kir, nicht van staatssecretaris en kandidaat-burgemeester Emir Kir (PS), staat niet op de N-VA lijst van Sint-Joost bij de gemeenteraadsverkiezingen. Waarom niet, dat wil lijsttrekker Lieven Tack niet zeggen. De lijst telt vijf kandidaten.

In juli voerde de N-VA van Sint-Joost gesprekken met Canan Kir om op de N-VA-lijst te staan. Voor de 30-jarige Canan Kir, bloemiste van opleiding, zouden het haar eerste stappen in de politiek betekenen. Ze wou zich zich onder meer inzetten voor vrouwenrechten.

Toen al werd gespeculeerd dat Canan Kir zich zou laten ompraten door neef Emir Kir of zou buigen voor de druk vanuit de PS om die stap niet te zetten. Lieven Tack zei toen dat de beslissing over haar kandidatuur pas midden augustus zou vallen. "Canan Kir is duidelijk gemotiveerd, kent de uitdagingen in Sint-Joost goed en heeft hier ook veel vrienden en kennissen", zei Tack toen.

'Geen commentaar'
Met de voorstelling van de lijst - die bestaat uit vijf mensen - is de kogel nu definitief door de kerk. Canan staat niet op de lijst. Waarom niet, dat wil Tack niet zeggen. Op de vraag of ze bezweken is aan druk van haar familie en/of de PS, of dat de N-VA-partijtop haar kandidatuur niet zag zitten, daar wou Tack niet op antwoorden. Na enig aandringen zegt hij "geen proces van iemand te willen maken in de media".

Lijsttrekker in Sint-Joost wordt Lieven Tack zelf, adjunct-kabinetschef van minister Bourgeois. Op twee staat Christiane Gabriels. Arthur Van Langenhof staat op drie. Kris Van Doorsselaere en Yvette Graeschepe sluiten als respectievelijk vier en vijf de lijst af.

Uitdagingen zijn er volgens Tack genoeg in Sint-Joost. Werkloosheid en vooral jeugdwerkloosheid stipt hij aan op één. Hij wil ook het onveiligheidsgevoel doen verminderen. "Vorig jaar werden er 1.600 strafbare feiten gepleegd, waarvan een groot deel niet wordt vervolgd. Het aantal misdrijven is vorig jaar met 13 procent toegenomen, maar het lokale beleid laat begaan."

Grondige verandering
Voorts wijst Tack erop dat Sint-Joost met meer dan 10 procent het hoogste spijbelcijfer heeft van het hele gewest. Hij vraagt zich af waar de heersende politieke klasse in Sint-Joost al meer dan zestig jaar mee bezig is: "Het geld is er wel, maar het wordt door ramen en deuren gegooid."

Hij vreest "dat het ontkennen van de problemen het handelsmerk is geworden van de heersende politiek in onze gemeente. Precies daarom sturen wij van N-VA aan op een grondige verandering".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni