Niet-Belgen lopen niet warm voor verkiezingen

© FM Brussel
12/05/2006
Nog tot 31 juli kunnen kiesgerechtigde niet-Belgen zich inschrijven om te mogen stemmen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. In het Brussels Gewest is de opkomst maar pover. Het gewest en enkele gemeenten plannen daarom informatiecampagnes.

Burgers van buiten de Europese Unie die hun stem willen uitbrengen bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober, moeten zich net als EU-burgers eerst inschrijven op een kiezerslijst. Met die inschrijvingen loopt het echter niet zo vlot, zo schrijft Le Soir.

Momenteel heeft nog maar zeven procent van de mogelijke kiezers uit EU-landen zich ingeschreven. Bij de niet-Belgen van buiten de EU ligt dat percentage met 0,11 procent nog veel lager. In absolute cijfers komt dat overeen met 47 ingeschreven niet-Belgen uit landen buiten de Europese Unie op een totaal van meer dan 43.000 burgers.

Zowel het Brussels Gewest als enkele gemeenten plannen daarom vanaf volgende week informatiecampagnes. In totaal telt het gewest bijna 180.000 kiesgerechtigde niet-Belgen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni