Nieuwstraat moet ook leven buiten winkeluren

© FM Brussel
14/10/2013
Van de Nieuwstraat en omgeving een aantrekkelijke stadswijk maken die niet alleen shoppers aantrekt. Het is een van de ambities van het masterplan dat is toevertrouwd aan de bureaus BUUR en LATZ. Zij moeten de Nieuwstraat klaarstomen voor de concurrentie met de winkelcentra die op stapel staan.

De laatste heraanleg van de Nieuwstraat dateert alweer van eind jaren 1990. Dat het tijd was voor een nieuwe opknapbeurt was al in de vorige legislatuur duidelijk. Waar men toen echter droomde van een overkapping, kiest het nieuwe stadsbestuur nu voor meer integratie in de wijk. Met de komst van allerlei winkelcomplexen buiten het centrum moet de oerwinkelstraat haar eigenheid benadrukken in plaats van de shoppings achterna te hollen, is de redenering.

De binnenstad van Maastricht en de Meir in Antwerpen gelden als voorbeelden. "In Antwerpen heeft men goed gereageerd op de komst van het winkelcentrum Wijnegem", vindt Jens Aerts van BUUR. "Ze hebben de kwaliteiten van de stad, met haar patrimonium en de verschillende pleinen, in de verf gezet. Je vindt er bovendien niet alleen winkels maar ook andere functies die je misschien niet in een winkelcentrum hebt. De Nieuwstraat moet niet proberen om winkelcentrum te zijn, we gaan net hard benadrukken dat we in de stad zijn."

Het masterplan wil de winkelstraat uitbreiden tot een gevarieerde winkelbuurt, met een aanvullend aanbod in de zijstraten. Ook het wonen boven en naast de winkels, een doelstelling die al eerder werd uitgesproken, moet bevorderd worden. Het mengen van functies moet ervoor zorgen dat de wijk ook buiten de winkeluren gaat leven.

'Gevel Inno vergroenen'
De Nieuwstraat zelf krijgt eenvoudigweg nieuwe vloerbekleding en verlichting. "De Nieuwstraat is te smal, dus daar kan je geen grote ingrepen doen. Maar van de Koolstraat kunnen we bijvoorbeeld een ontmoetingsplek maken met banken, bomen en een fontein. Het prachtige zicht op de Finisterraekerk krijg je er bovenop. Zo kan de buurt ook een bestemming worden voor niet-shoppers."

Daarnaast wil men de buurt vergroenen. Met bomen in de zijstraten, maar ook met groen op de gevels. "De Nieuwstraat heeft veel waardevolle gevels maar de gevels die minder knap zijn zoals die van de Inno willen we in samenspraak met de eigenaars herbekijken en waar mogelijk vergroenen", zegt schepen van Stedenbouw Geoffroy Coomans (MR).

De heraanleg van de Nieuwstraat zal 3,5 miljoen euro kosten. Het masterplan moet klaar zijn eind februari 2014. In de loop van 2015 zouden de werkzaamheden kunnen beginnen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni