Ook MIVB lijdt onder hoge brandstofprijzen

© tvbrussel
02/09/2005
Door de stijgende brandstofprijzen heeft de MIVB haar budget voor brandstof al met een kwart verhoogd. Ze spreekt nu al van 3 miljoen euro extra kosten.

De MIVB heeft 533 bussen die elke dag liters diesel slikken. De stijging van de brandstofprijzen is voor de MIVB een financiële opdoffer. "Wij verbruiken ongeveer 11,5 miljoen liter per jaar. Wij hebben voorzien dat in vergelijking met 2004 onze kosten gaan stijgen met 25 procent. Dat gaat ons 3 miljoen euro meer kosten." Dat zegt Dirk Smet, ingenieur bij de MIVB.

De chauffeurs krijgen van de MIVB een paar richtlijnen mee om minder te verbruiken. Ze moeten wat kalmer rijden door minder hard op te trekken en zachter te remmen. Maar veel besparen doet die rijstijl niet. De MIVB probeert dat dan ook op andere manieren te doen. Zo heeft bij de keuze van de nieuwe bussen het lage verbruik de doorslag gegeven. Daarnaast heeft de MIVB ook al twintig gasbussen, en mogelijk komen er op termijn meer.

Maar waar de MIVB het die 3 miljoen euro extra kosten wil halen, is niet duidelijk. Die zullen zeker niet van de Brusselse regering komen, zegt Guy Vanhengel (VLD), minister van Financiën. "De Brusselse regering heeft een beheersovereenkomst met de MIVB die bepaalt hoeveel we hen betalen voor de dienstverlening aan de Brusselaars en de pendelaars. Die beheersovereenkomst voorziet niets speciaals wanneer de brandstofprijzen stijgen. Dat betekent dat de MIVB binnen eigen middelen moet proberen om die gestegen prijzen te verwerken in de uitgaven van de maatschappij."

Voorlopig voelt de reiziger nog niets van de stijging van de brandstofprijzen. Maar als die blijft voortduren, komt daar misschien verandering in. Dat zegt minister Vanhengel. "Het zou kunnen dat men bij de MIVB na de stijging van de elektriciteits- en de olieprijzen iets wil doorrekenen aan de klant."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni