In Schaarbeek willen de SP.A en Groen! een nieuwe Nederlandstalige gemeenteschool oprichten. Maar dat kost veel geld, en dat heeft de gemeente Schaarbeek niet voor een nieuwe school. Ook de Vlaamse Gemeenschapscommissie wil niet met geld over de brug komen.

Aan de Helmetsesteenweg in Schaarbeek stond ooit een Nederlandstalige gemeenteschool. Die school moest in de jaren zeventig sluiten. Maar de SP.A en Groen! willen nu die gemeenteschool heroprichten. Want er zou te weinig plaats zijn in de Nederlandstalige scholen. Dit jaar werden 132 kinderen geweigerd.

Buurtbewoner Jo Van Hove (SP.A): "Er zijn ouders die hun kinderen naar school brengen in Woluwe, Evere en Koekelberg. Dat is een probleem voor de mobiliteit, maar ook voor de kinderen zelf. Het is onzinnig dat mensen nog vijf of tien kilometer moeten rijden om hun kinderen naar school te brengen. Wij willen dat onze kinderen in onze eigen wijk naar school kunnen."

De gemeente Schaarbeek heeft geen geld voor de oprichting van de school. Daarom klopte Vlaamse schepen Luc Denys (Groen!) aan bij Brussels minister Guy Vanhengel (VLD). "Ik ben bij minister Vanhengel geweest om te vragen of hij een extra bedrag kan geven, maar hij wil niet."

Minister Vanhengel, in de VGC bevoegd voor Onderwijs, heeft wel een alternatief. "Een mogelijkheid zou kunnen zijn dat we bijvoorbeeld met het gemeenschapsonderwijs afspreken om een bijkomende school te openen, zoals we dat in het centrum van de stad gedaan hebben. Een mogelijkheid kan zijn dat een vrije school gaat uitbreiden en vergroten. Dat zijn mogelijkheden die makkelijker zijn dan het oprichten van een compleet nieuwe school."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni