Parlementaire goedkeuring subsidies moskeeën

© FM Brussel
23/06/2006
De plenaire zitting van het Brussels parlement heeft vandaag het voorstel van ordonnantie dat de erkenning van Brusselse moskeeën moet regelen goedgekeurd. Het ontwerp van ordonnantie van minister-president Charles Picqué (PS) werd enkele weken geleden al goedgekeurd. Hierdoor zullen de moskeeën in de toekomst ook subsidies kunnen ontvangen, mits ze zich aan een aantal regels houden.

Door het wettelijk kader kunnen islamitische gebedsplaatsen onder meer financiële steun krijgen van het Brussels Gewest. De islam werd in 1974 in ons land als godsdienst erkend maar kreeg nooit enige steun terwijl andere godsdiensten wel in aanmerking kwamen voor subsidies.

"We wachten met ongeduld op de goedkeuring van deze ordonnantie. Zo zullen de Brusselse moslims eindelijk kunnen genieten van de subsidiëring van de Belgische erediensten", zegt Coskun Beyazgül, voorzitter van de Moslim Executieve.

Om subsidies te kunnen ontvangen, zal een moskee wel eerst erkend moeten worden. Hiervoor moet deze aan een aantal voorwaarden voldoen: de moskee moet minstens 200 actieve leden tellen, de gemeente waarin de moskee zich bevindt moet een positief advies geven en er moeten een aantal veiligheidsvoorschriften gerespecteerd worden.

Er is dus een belangrijke taak weggelegd voor de burgemeester, beseft ook Bernard Clerfayt (MR), parlementslid en burgemeester van Schaarbeek. "Als er elementen zijn die erop zouden wijzen dat er in de moskee gevaarlijke activiteiten plaats vinden, kunnen we natuurlijk een negatief advies geven", aldus Clerfayt.

Ook de interne organisatie van de erkende moskee is wettelijk vastgelegd: naar analogie met de katholieke erediensten komt er een soort kerkfabriek, die wordt bestuurd door een verkozen raad van bestuur. Er moet ook een penningmeester worden aangesteld, dieeen transparante boekhouding moet bijhouden. Deze boekhouding zal ook jaarlijks door het Brussels Gewest gecontroleerd worden.

Het Gewest heeft wel geen inspraak in de aanstelling van de imam. "De Imams zijn niet erkend door de gewesten, dat is een federale bevoegdheid. Er zal wel een probleem kunnen ontstaan bij moskeeën die erkend zijn maar die geen imam zullen hebben omdat de federale overheid de imam niet erkend. " zegt parlementslid Fouad Ahidar (PS).

Het Brussels Gewest voorziet alvast 350.000 euro in haar begroting voor de subsidiëring van erkende moskeeën. Het gewest telt een 70-tal moskeeën waarvan de meeste in Sint-Jans-Molenbeek, Schaarbeek en Brussel gelegen zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni