Pizzatent Verbiststraat Sint Joost ramadan

Pizzeria in Sint-Joost enkel 's nachts open wegens ramadan

Ken Lambeets
© Brussel Deze Week
15/07/2015

Nog tot en met vrijdag duurt de ramadan. Omdat moslims tijdens de vastenperiode enkel tussen zonsondergang en zonsopgang mogen eten, was de Sint-Joostse pizzeria Ino de afgelopen maand uitsluitend tussen twaalf en half drie ‘s nachts open. “Een geslaagd experiment”, vertellen de uitbaters.

‘J e suis à Verbist,” horen we een jongeman om half één ‘s nachts aan de telefoon zeggen. Met Verbist bedoelt hij de Verbiststraat, een van de meest levendige straten van Sint-Joost, die het Sint-Joostplein met het hoger gelegen, residentiëlere Schaarbeek verbindt.

In de straat wemelt het van de winkeltjes, bakkers en pittazaken. Er is een wassalon met de poëtische naam Washi-Washi, een filiaal van de Turks-Bulgaarse keten Sofia en dichter bij het Sint-Joostplein vind je voornamelijk gokkantoren en cafés met twee ingangen: eentje langs de Leuvensesteenweg, eentje langs de Verbistraat.

Gemengde buurt
Wat hogerop opende drie jaar geleden een pizzeria, pizza Ino. Khalid en Hamoud verkopen er pizza’s en pasta uit het raam. Sinds kort staat er ook versgeperst fruitsap op het menu. “In de zomerperiode is daar veel vraag naar. Proef maar eens van het citroensap: de mensen houden ervan, C’est pas trop sucré”, vertelt Hamoud.

Pizza Ino werd drie jaar geleden opgericht door Khalid, die van Marokkaanse afkomst is. “Ik wandelde ‘s middags altijd van mijn werk naar huis om iets te eten. Tijdens een van die wandelingen bedacht ik dat het wel handig zou zijn om onderweg een stuk pizza te kunnen kopen. Niet om ter plekke op te eten, maar om mee te nemen. Zo ontstond het idee om pizza’s uit het raam te verkopen.”

In de zaak werkt Hamoud. Khalid noemt hem zijn beste werknemer. “Hamoud is van Algerijnse afkomst, maar dat doet er niet toe: wij zijn allemaal broers.”

Extra verdraagzaam
Khalid en Hamoud merkten de afgelopen jaren dat de ramadan een rustige periode was voor de pizzeria. “Dat is niet zo onlogisch: we wonen hier in een gemengde buurt, maar een groot deel van onze klanten zijn moslims. Vergis je niet: er komen ook veel Europeanen naar de pizzeria – zelfs de Italianen uit de buurt zijn fan van onze pizza’s”, klinkt het met enige trots. “Maar met vijf à tien klanten per dag had het de afgelopen jaren niet zoveel zin om de zaak tijdens de ramadan open te houden. En omdat we zelf moslim zijn, zijn we ‘s nachts toch wakker. Eigenlijk is het een logische keuze.”

Vorige donderdag was het even voor middernacht nog behoorlijk rustig in de Verbiststraat, maar wanneer ik een halfuurtje later opnieuw voorbij wandel, staan er al vijf klanten te wachten aan de zaak. Niet enkel moslims, maar ook een MIVB-chauffeur die pas zijn shift heeft afgerond en twee werknemers van de securityfirma van de Europese Commissie, die een goede kilometer verderop aan het werk zijn.

Een computer in de pizzeria streamt gebeden van een imam. “Je moet als moslim altijd naar het goede leven”, vertelt Khalid. “De ramadan is een periode om daar nog eens extra bij stil te staan. Daarom vasten we, bidden we meer dan tijdens de rest van het jaar en moeten we extra verdraagzaam zijn. Om nog meer aandacht aan ons geloof te hechten, streamen we verzen uit de Koran.”

Mohamed is een trouwe klant van pizza Ino. Hij woont in de buurt en doet mee aan de ramadan. “We eten ‘s ochtends al om kwart na drie”, vertelt hij. “Daarna volgt het ochtendgebed en gaan we even slapen. Vervolgens gaan we werken, alsof het een gewone werkweek betreft. ‘s Avonds eten we opnieuw om tien uur. Dat zijn zelfs voor de ramadan lange dagen zonder eten. Maar uiteindelijk lukt het wel.”

Geslaagd experiment
Dat het een zware editie van de ramadan is, wegens de voorbije hittegolf en de extreem lange dagen zonder eten en drinken – zelfs geen slokje water – willen Khalid en Hamoud niet gezegd hebben. “Alles speelt zich af in het hoofd, het is een psychologische kwestie. Ik vind deze ramadanperiode niet zwaarder of minder zwaar dan die van enkele jaren geleden, toen we al om half zeven ‘s avonds mochten eten. In dat opzicht lijken alle ramadans op elkaar.”

Het experiment met de nachtelijke openingsuren noemt Khalid alvast geslaagd. “We hadden eerst een beetje schrik omdat we weten dat veel mensen uit de buurt in juli op vakantie vertrekken,” vertelt Khalid. “Maar tijdens de ramadan is dat toch niet zo evident, zeker niet als je kinderen hebt. We gaan het volgend jaar zeker opnieuw proberen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni