De Brusselse politie heeft een 33-jarige Pakistaan opgepakt die een handel in Europese visa had opgezet. Via een systeem waarin valse verblijfsvergunningen en dubbelgangers weden gebruikt, werden in België in verschillende consulaten van Europese lidstaten visa aangevraagd.

De man had een vernuftig fraudemechanisme bedacht: vreemdelingen die naar de Europese Unie wilden komen namen contact op met een tussenpersoon in België en stuurden hem hun authentiek paspoort en een pasfoto. Op basis daarvan werd in België een valse verblijfsvergunning opgemaakt.

Vervolgens trok een dubbelganger van de vreemdeling naar een consulaat van een van de Europese lidstaten om daar een visum aan te vragen. Dat visum kwam uiteindelijk opnieuw bij de vreemdeling terecht die zich daarmee binnen de gehele Europese Unie vrij kon bewegen.

De Brusselse politie kwam het handeltje op het spoor toen vier mensen zich aandienden bij het Tsjechisch consulaat om visa aan te vragen. De ambtenaren van het consulaat lieten de verblijfsvergunningen van de mensen controleren. Die bleken vals te zijn, waarop het consulaat de politie verwittigde. Die pakte de visa-aanvragers op toen ze hun visa wilden komen ophalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni