Politievakbonden boycotten jaarlijks feest

© tvbrussel
23/06/2006
Naar aanleiding van het gedwongen ontslag van politiekorpschef Vanreusel wil de politievakbond het politiefeest boycotten. Normaal gezien zou het politiekorps van Brussel-Hoofdstad-Elsene volgende week tijdens de zogenaamde fasten, het jaarlijkse politiefeest, op de Grote Markt moeten paraderen. Maar nu de politieraad korpschef Van Reusel weigert te herbenoemen, zien de vakbonden geen reden tot feesten.

"Ons hoofd staat nu helemaal niet naar feesten. We hebben onze leden opgeroepen niet deel te nemen aan de fasten en zien het niet zitten om te gaan defileren voor twee burgemeesters die met getrokken messen tegenover elkaar zitten", zegt Didier Van der Niepen van vakbondsorganisatie VSOA.

Het botert inderdaad al een tijd niet tussen Freddy Thielemans, burgemeester van Brussel en burgemeester Willy Decourty van Elsene, beiden van de PS. Jarenlang was er discussie tussen de twee gemeenten over de verdeelsleutel voor de kosten van de politiediensten. En hoewel hierover onlangs toch een akkoord werd bereikt, lijkt het er op dat de vete tussen beide gemeenten nu mee aan de basis lag van de plotse motie van wantrouwen tegen Vanreusel.

Dat korpschef Vanreusel ondanks een positieve evaluatie en omwille van een politiek steekspel toch aan de kant gezet wordt, schokt de vakbonden. "Als de persoon in kwestie ondanks een positieve evaluatie zomaar opzij gezet wordt dan zal de bevolking zich vragen stellen, en niet alleen de bevolking maar zeker ook het personeel" aldus Bart Velle van het Nationaal Syndicaat van het Politie- en Veiligheidspersoneel.

Volgens de politievakbonden neemt het onbehagen bij de korpschefs van de andere politiezones ook toe.

"Korpschefs die onder de huidige coalitie zijn aangesteld weten - met de verkiezingen voor de deur - niet of ze onder een volgende coalitie hun job nog zullen mogen houden" zegt Van der Niepen.

Van Reusel blijft alleszins nog tot eind oktober korpschef van de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni