Recordaantal aangiften voor fietsdiefstal

© brusselnieuws.be
26/04/2012
In de eerste drie kwartalen van 2011 werden 2.621 fietsdiefstallen aangegeven in het Brussels gewest, ruim een derde meer dan in dezelfde periode het jaar voordien. Voor een groot deel toe te schrijven aan Villo, aldus de politie.

Er worden steeds meer fietsdiefstallen geregistreerd in Brussel. Uit de criminaliteitsstatistieken van de federale politie blijkt het een van de felst toenemende fenomenen. In de eerste negen maanden werden er 2.621 diefstallen geregistreerd; voor dezelfde periode in 2010 waren het er 1.910.

In alle zones valt er een stijging op te tekenen, behalve in de zone Montgomery (Etterbeek en de Woluwes). De meeste aangiftes zijn voor Brussel-Stad en Elsene, met 1.223 in negen maanden tijd.

"Wij denken dat dat komt doordat de fiets steeds populairder wordt als vervoersmiddel. Nieuwe fietsers weten vaak niet hoe ze hun fiets tegen diefstal moeten beschermen", zegt woordvoerster Ilse Van de Keere. "Daarom is ook de zomer een piekmoment; dan heb je meer occasionele fietsers die hun fiets niet voldoende afsluiten. In de winter fietsen vooral diehards met goede sloten."

Joyriden met de Villo
De sterkste toename van aangiftes is er in de zone West, waar het aantal aangiftes met liefst 158 procent steeg, naar 284.

Die toename is volgens woordvoerder Johan Berckmans bijna volledig toe te schrijven aan Villodiefstal. "Bijna de helft van de aangiftes in onze zone staat op naam van JCDecaux (uitbater van Villo, red.)", zegt hij. "Het bedrijf heeft een nultolerantie: elke verdwenen fiets wordt aangegeven. Meestal gaat het dan om jongeren die een Villo stelen om ermee te gaan joyriden. Lang blijft zo'n fiets niet weg, daarvoor vallen ze te veel op en mooi zijn ze ook niet echt. De meesten kunnen teruggegeven worden."

Dat geldt niet voor de overige fietsen. "Als ze niet geregistreerd zijn, raken ze zelden terug bij de eigenaar. Daarom zijn we te vinden voor het voorstel van het Gewest om een overkoepelende website te maken met foto's van gestolen fietsen. De eigenaar kan die dan zelf identificeren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni