Recordaantal cursisten Nederlands

© brusselnieuws.be
20/10/2010
Nooit eerder volgden zoveel Brusselaars Nederlandse les als dit jaar. Zo’n 18.500 mensen schreven zich de voorbije negen maanden in via Het Huis van het Nederlands, blijkt uit navraag door brusselnieuws.be. In totaal krijgen meer dan 35.000 niet-schoolplichtigen lessen Nederlands, ruim het dubbel van tien jaar geleden. Vooral de economische crisis zorgt voor een toestroom aan werkzoekende cursisten.

Eind september klokte het Huis af op 18.500 inschrijvingen, ruim 2.000 meer dan een jaar eerder. De interesse voor het Nederlands groeit al jaren in Brussel. Het Huis van het Nederlands werd in 2003 opgericht om het Nederlands te promoten en mensen naar de juiste cursus te leiden. In 2007 bediende het Huis al meer dan 8.000 cursisten. In 2008 groeide dat aantal tot 12.500 en vorig jaar waren er al 16.500 studenten.

De groeicijfers die het Huis van het Nederlands kan voorleggen wijzen op een steeds grotere interesse voor het Nederlands in de hoofdstad. Het Franstalig circuit, dat niet met het Huis samenwerkt, ziet zijn cijfers immers niet afnemen.

"Tegelijk met onze groei is het aantal cursisten Nederlands in het Franstalig avondonderwijs stabiel gebleven," zegt Gunther Van Neste, directeur van Het Huis van het Nederlands Brussel aan brusselnieuws.be. "Daar zijn dit jaar ongeveer 16.000 mensen ingeschreven. In totaal volgen meer dan 35.000 Brusselaars Nederlands buiten het verplichte onderwijs. Tien jaar geleden was dat maar 15.000."

Meer crisis, meer cursussen
De groeiende populariteit van het Nederlands houdt onder meer verband met de moeilijke economische situatie. "De toenemende vraag heeft te maken met onze groeiende bekendheid en met de crisis," aldus Van Neste. "Steeds meer Brusselaars beseffen dat Nederlands een belangrijke troef is op de arbeidsmarkt. Twee derde leert Nederlands om professionele redenen. Meestal is de motivatie werk vinden. Werklozen hebben immers tijd en worden door Actiris ook naar ons gestuurd. Eenmaal ze werk vinden zien we veel cursisten uitstromen. Wat geen probleem is want dat wil zeggen dat ze op het werk hun Nederlands zullen oefenen."

In Vlaanderen zorgt de verplichte inburgering ervoor dat vooral nieuwkomers Nederlandse les volgen. In Brussel is het lespubliek meer divers. "33 procent van onze cursusten is Belg. 22 procent komt uit Noord-Afrika, 12 procent uit Zwart Afrika en 11 procent uit Azië (vooral Turkije)," vertelt Van Neste. "Het is een weerspiegeling van de Brusselse bevolking. Toch bereiken we vooral de sociaal zwakkere groepen in de kanaalzone. In een nieuwe campagne mikken we ook op hooggeschoolden en expats."

Wie geen economische redenen heeft om Nederlands te leren doet dat bijvoorbeeld omdat zijn of haar kinderen in het Nederlands naar school gaan.

Steeds meer Brusselaars willen dus Nederlands leren. Volgens directeur Van Neste is het aan de Nederlandstaligen om de wil van hun stadsgenoten niet te negeren. "Het probleem is niet dat anderstaligen geen Nederlands willen leren, het probleem is dat zij niet de gelegenheid krijgen om hun Nederlands te oefenen," besluit hij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni