SintGuido relikwieen

Relieken Sint-Guido na onderzoek terug van weggeweest

Bruno Schols
© Brussel Deze Week
10/09/2014

Twee jaar na de grote millenniumviering van de Anderlechtse patroonheilige Sint-Guido zijn de beenderrelieken na grondig onderzoek in het anatomielabo van de ULB terug naar de collegiale Sint-Pieter-en-Guido gebracht. Uit de analyse blijkt dat het skelet inderdaad van een man was en gesitueerd kan worden in de periode waarin hij volgens de legende zou geleefd hebben.

Heel wat Sint-Guidofans kwamen opdagen bij de terugkeer van de Anderlechtse patroonheilige aan de ingang van de kerk waar hij al meer dan duizend jaar in vrede rust. De broeders van het Koninklijk Broederschap Heilige Guido en de Historische Wedersamenstelling van de Processie van Sint-Guido en Onze-Lieve-Vrouw-van-Genade gaven de ceremonie met hun mooie gewaden extra glans. Maar ook het voltallige schepencollege mengde zich wat potsierlijk in de stoet, waarmee het wil aangeven welke historische waarde de patroonheilige voor Anderlecht heeft gehad. Guido die in 1112 heilig werd verklaard lag aan de basis van de ontwikkeling van Anderlecht als belangrijk bedevaardsoord. Of om het grofweg te zeggen: geen Erasmus in Anderlecht zonder Sint-Guido.

Het verhaal van Sint-Guido kennen de meeste Anderlechtenaren – gelovig of niet. Een korte samenvatting van zijn in de 12de eeuw beschreven leven: Sint-Guido was een arme boerenjongen die het opnam voor de armen, werd daarna koster in Laken tot hij in de verleiding kwam als handelaar aan de slag te gaan. Dat hij schipbreuk leidde op de Zenne zag hij als een straf van God, waarna hij zijn verdere leven aan de Heer wijdde. Zo ging hij als pelgrim naar Jeruzalem. Hij stierf op vrij jonge leeftijd aan dysenterie.

Die legende kon met een skeletonderzoek in één keer naar fabeltjesland worden verstuurd. Zo bleek bijvoorbeeld uit het ULB-onderzoek van de overschotten van Sint-Alena in Vorst dat het over een mannelijk skelet ging. Het was voor het broederschap dan ook met een bang hartje afwachten wat de resultaten waren: gelukkig hielden die de legende in ere. Professor Philippe Lefèvre: “We konden vrij gemakkelijk zien dat het over een mannenskelet gaat en ook achterhalen dat de dood tussen 890 en 1020 plaatsvond en dat hij waarschijnlijk op veertigjarige leeftijd zou gestorven zijn.”

De jaarlijkse processie kan dus zaterdag met een gerust gemoed van start gaan om 15 uur.

Wie de overblijfselen van het skelet wil bekijken, kan deze zondag naar de misviering om 10.30 uur, of kan een week later de crypte bezoeken tijdens de Open Monumentendagen. Dat is een goede gelegenheid om ook de tentoonstelling rond de patroonheilige te bekijken. In de namiddag is er een rondleiding maar daarvoor dient u wel te reserveren (02-526 83 51).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni