© UN

Didier Reynders (MR) wordt als minister in de federale regering bevoegd voor Beliris, de omvangrijke federale investeringspot voor Brussel. Voor het eerst komt het investeringsfonds in handen van een partij die in het Brussels Gewest in de oppositie zit.

Naast Beliris wordt Reynders ook bevoegd voor Buitenlandse Zaken. Reynders wordt waarschijnlijk ook de enige inwoner van Brussel in de federale regering, hoewel nog niet alle MR-ministers bekend zijn.

Reynders neemt de Beliris-fakkel over van Laurette Onkelinx (PS) die al sinds 1999 aan het hoofd stond van het investeringsfonds, eerst als voorzitter en daarna als bevoegde minister. Een van de vraagstukken voor de komende jaren wordt hoe de samenwerking tussen de federale regering en de Brussel, waar de PS nog stevig in het zadel zit, zal verlopen.

Beliris is een samenwerkingsverband tussen het Gewest en de federale staat, dat de uitstraling van Brussel moet verbeteren. In de praktijk komt het erop neer dat Beliris vaak investeert in openbare werken in Brussel. Enkele van de projecten waarin Beliris investeert zijn de vernieuwing van de gang van het Centraal Station, de vernieuwing van de Leopold III-laan en de toekomstige metrolijn Noord. Beliris is ook betrokken bij de aanleg van parken.

Beliris beschikt voor haar opdracht over een budget van 125 miljoen euro per jaar.

Wie bevoegd wordt voor de federale musea, die kampen met vervallen gebouwen, of voor de federale culturele instellingen (Munt, Bozar en Koninklijk Orkest), is nog niet duidelijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni