Rusthuizentaks even in de koelkast

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
30/10/2013
De gemeente werkt aan een nieuw belastingsreglement voor hotels en rusthuizen. Dat heeft burgemeester Pierre Muylle (PS) in de gemeenteraad gezegd.De gemeente kwam enkele weken geleden onder vuur te liggen omdat ze rusthuizen wil taxeren als hotels.

De gemeente werkt aan een nieuw belastingsreglement voor hotels en rusthuizen. Dat heeft burgemeester Pierre Muylle (PS) in de gemeenteraad gezegd.

De gemeente kwam enkele weken geleden onder vuur te liggen omdat ze rusthuizen wil taxeren als hotels. De rusthuizen zouden tussen de duizend en zestienhonderd euro per kamer per jaar moeten ophoesten.

De lokale N-VA-afdeling van Evere en Schaarbeek had hier lucht van gekregen en bracht de zaak in de media. Dat maakte nogal wat ophef omdat iedereen ervan uitgaat dat de rusthuizen de factuur zullen doorschuiven naar de residenten. En die hebben het vaak al niet breed.

De gemeente Evere werkt nu aan een nieuw belastingsreglement. Zolang dat er niet is, zullen de rusthuizen niet belast worden. "We hebben naar de argumenten geluisterd van de rusthuissector, en zullen nu bekijken hoe we het reglement kunnen aanpassen. Als het college hierover een akkoord heeft, gaan we daarmee naar de gemeenteraad," zegt waarnemend burgemeester Muylle.

Hij wil niet gezegd hebben dat de rusthuizen vrijgesteld zullen worden van de belasting. "Als we elke taks moeten afschaffen waartegen protest ontstaat, dan moeten we er veel afschaffen," zegt hij laconiek.

Meerdere nullen
Volgens Muylle hoeft de belasting niet tot sociale drama's te leiden. Er zijn in Evere vooral commerciële rusthuizen. "Er is bij ons weten maar één vzw-rusthuis, en één openbaar rusthuis actief in Evere." Alleen de commerciële rusthuizen belasten, en niet de vzw's, is wel niet eenvoudig, omdat daarmee het gelijkheidsbeginsel geschaad wordt. "Het is een heel delicaat dossier," voegt Muylle er nog aan toe.

Het is extra delicaat omdat de gemeente rekent op de inkomsten. Ze staan ingeschreven in de begroting van 2013. Als de belasting wordt afgeschaft zal het geld van elders moeten komen. "En dat gaat over een aanzienlijke som," zegt Muylle. "Neen, ik ga niet zeggen hoeveel, maar het is een bedrag met meerdere nullen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Evere, Economie, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni