'Sensationele stijging van aan- en verkoop vastgoed in Brussel'

© brusselnieuws.be
14/04/2016

In vergelijking met de rest van het land, hebben Brusselaars afgelopen maanden veel vastgoed gekocht en verkocht. Het aantal transacties is voor de eerste keer met 16% gestegen ten opzichte van het vorige trimester. "Die stijging is sensationeel en zeer uitzonderlijk, dit hebben we nog nooit gezien sinds de financiële crisis."

De notarisbarometer peilt elke drie maanden naar de activiteiten van de bevolking inzake vastgoed. In het eerste trimester van 2016 waren er opvallend veel vastgoedtransacties in ons land, laat de meest recente barometer zien.

In vergelijking met de rest van het land, was de stijging in Brussel het sterkst. De afgelopen drie maanden steeg het aantal transacties maar liefst met 16,1 procent ten opzichte van de drie maanden daarvoor.

"Deze stijging is sensationeel en heel uitzonderlijk. Het is voor het eerst sinds de financiële crisis dat we zo'n stijging hebben gemeten," vertelt woordvoerder Bart van Opstal van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat aan brusselnieuws.be.

Veel opbrengsteigendommen in Brussel
Daarvoor zijn een aantal verklaringen. "Allereerst volgt Brussel de algemene tendens, waarbij mensen meer vastgoed kopen omdat de rentevoeten historisch laag staan en de spaarboekjes weinig of niks opbrengen." Het gaat zowel om particulieren die een eigen woning willen kopen, en om investeerders die op zoek zijn naar een hoog rendement."

"Verder is het specifiek voor Brussel dat er verhoudingsgewijs meer opbrengsteigendommen zijn. Panden die worden gekocht om te verhuren aan bijvoorbeeld winkeliers of studenten. Doordat het aanbod in de hoofdstad groter is, trekt Brussel opvallend veel kopers aan."

Daarbij valt op dat woonhuizen in verhouding veel duurder zijn dan appartementen, als je de prijzen vergelijkt met de rest van het land. Momenteel betaal je voor een woonhuis in België gemiddeld 230.103 euro. In Brussel mag je daarvoor gemiddeld 442.726 euro neertellen. Bovendien zijn villa's, herenhuizen en opbrengsthuizen nog buiten beschouwing gelaten.

Het prijsverschil op de appartementenmarkt is veel kleiner. Waar je in heel België gemiddeld 206.399 euro betaalt, bedroeg de gemiddelde prijs van een Brussels appartement 228.365 euro.

Overigens schommelen de prijzen voor een appartement flink binnen Brussel. Zo is de mediaanprijs van een appartement in Sint-Pieters-Woluwe 300.000 euro, in Anderlecht is dat minder dan de helft, namelijk 145.000 euro.

Fiscale impact
"De impact van dit goede nieuws zal zich in de komende maanden weerspiegelen in onze fiscale ontvangsten", laat Brussels minister van Financiën en Begroting Guy Vanhengel (Open VLD) weten. Volgens Vanhengel is het nu wel nog te vroeg om zich uit te spreken over de precieze impact ervan.

“De Brusselse fiscale hervorming kan hebben bijgedragen tot de forse toename van het aantal transacties in vergelijking met de andere regio’s”, aldus nog de minister.

Of de aanslagen ook een invloed zullen hebben op de woningmarkt, zal pas in het volgend trimester zichtbaar zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni