Simonet wil geen offerslachtingen meer in Brussel

© FM Brussel
23/01/2007
Burgemeester van Anderlecht Jacques Simonet (MR) vindt dat bij het volgende islamitische Offerfeest alle schapenslachtingen buiten het Brussels gewest moeten gebeuren. Dat zegt hij nadat bekend raakte dat het aantal illegale thuisslachtingen sterk is gestegen.

Uit de definitieve cijfers van staatssecretaris van Openbare Netheid Emir Kir (PS) blijkt nu dat er in het Gewest tijdens het voorbije Offerfeest 900 illegale slachtingen waren, tegenover 600 het jaar ervoor. In Anderlecht ging het zelfs om 10 keer meer thuisslachtingen.

Volgens Simonet kunnen de slachtplaatsen in de rand het probleem oplossen. "Dan moeten de moslims maar één keer in de file staan. Nu moeten ze hun schapen buiten Brussel gaan halen. En daarna moeten ze nog eens in de file staan bij de gemeentelijke slachtplaats. Dat heeft natuurlijk geen zin."

Volgens de cijfers van staatssecretaris Kir werden er tijdens het voorbije Offerfeest al 3.000 schapen geslacht buiten Brussel. Dat betekent dat meer dan de helft van de Brusselse moslims hun schaap buiten Brussel laat offeren.

Emir Kir stelt voor om de illegale slachters te vervolgen en de moslimgemeenschap beter te informeren. Simonet vindt dat onvoldoende. "Meneer Kir vindt dat het vorige Offerfeest een groot succes was. Dat verbaast me," zegt Simonet.

Simonet wil de zaak nu aankaarten bij minister-president Charles Picqué (PS).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni